A magyarországi hitelintézetek közül egyelőre csak az Erste és az OTP Bank ügyfelei élvezhetik a bankcsoporttagságból eredő előnyöket külföldi utazásukkor, hiszen egyes országokban kedvezményes ATM-díjtételek mellett használhatják bankkártyájukat - derül ki a hitelintézetek internetes honlapjain közölt tájékoztatókból.

A magyar turisták által leginkább kedvelt Horvátországba utazó OTP- és Erste Bank Hungary-ügyfelek egyaránt jól járnak, hiszen az Erste horvát leányának, illetve az OTP-leány Nova Bankának a bankjegykiadó automatáit kedvezményes díjtételek mellett használhatják. (Az Erste forint alapú kártyáival kiutazó ügyfelek 250 forint plusz 1,1 százalékos jutalékért vehetik igénybe a csoporthoz tartozó automatákat, az OTP-kártyával rendelkezőknek pedig egy euróba kerül egy tranzakció.)

Az OTP Bank a Nova Bankán kívül a bolgár DSK és az OTP Banka Slovensko ATM-hálózatára tartja érvényben a kedvezményt, a közép-európai Erste csoporttagok közül pedig a horváton kívül az osztrák, a szlovák, illetve a csehországi bank - a Ceská Sporitelna - hálózata érintett.

Külföldi utazás alkalmával érdemes kerülni a bankjegykiadó automatákat, hiszen a tranzakciós költség - leszámítva a csoporton belüli kedvezményeket - szinte minden esetben meghaladja az ezer forintot. Ráadásul a forintkártyáknál a konverzió feltételei sem túl jók, a bankok többsége a tranzakció napján érvényes eladási árfolyamon számítja át a felvett összeget. Külföldön adódó pénzzavar esetén a kártyás vásárlás jóval kifizetődőbb, annak lehetőségét többnyire ingyen biztosítják a hitelintézetek.