Először az idei év első három hónapjában fordult elő, hogy a biztosítók vegyes - kockázati és elérési elemet is tartalmazó - életbiztosításokból, illetve befektetési egységekhez kötött (unit-linked) konstrukciókból származó negyedéves díjbevételének különbsége kisebb a milliárdos nagyságrendnél. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai szerint március végéig a folyamatos díjfizetésű vegyes szerződésekre valamivel kevesebb mint 27,4 milliárd forintot fizettek be az ügyfelek, míg a unit-linked módozatokra 27,2 milliárdot. A vegyes, illetőleg a unit-linked termékek az életbiztosítási szektor meghatározó módozatai, hiszen együttesen 90 százalék körüli részesedést kanyarítanak ki a teljes díjbevételből (ez az arány a felügyelet által alkalmazott csoportosítás változása miatt némileg alacsonyabbá vált az idei első negyedévben).

Abban, hogy az utóbbi kategória 200 millió forintra közelítette meg a vegyes termékeket, kétségbevonhatatlanul szerepet játszik az ilyen módozatok utóbbi időben tapasztalható kegyvesztettsége. Az elmúlt két évben az effajta szerződések darabszáma jelentősen visszaesett, a 2003 első negyedévében regisztrált 1 874 942-ről 1 225 984-re. A 35 százalékos volumencsökkenés nem okozott drasztikus változást a díjbevételben, hiszen ez csupán négy százalékkal lett kevesebb ebben az időszakban. A két nagy rivális közötti minimális differencia kialakulásának másik oka, hogy a befektetési egységekhez kötött életbiztosítások száma nem elhanyagolható mértékben, 22 százalékkal gyarapodott 2003 első három hónapja óta. A felzárkózásban közrejátszott az is, hogy ugyanezen időtávon a unit-linked termékek díjbevétele is csaknem 40 százalékkal nőtt.

A biztosítóknak elemi érdeke fűződik a unit-linked konstrukciók előnyben részesítéséhez, elvégre a fajlagos díjbevétel utóbbiaknál lényegesen magasabb, mint bármelyik másikban. A PSZÁF legutóbbi statisztikáiból kiderül, hogy 2005 első negyedévében egy átlagos unit-linked ügyfél 19 700 forintot fizetett havonta szerződésére, míg egy vegyes biztosítással rendelkező 7450, egy elérési módozattal bíró 9440, egy haláleseti konstrukciót választó pedig 1340 forintot.