A régióban a kilencvenes évek óta jelen lévő három legnagyobb kockázatitőke-alap - az Emerging Market Partners, az Enterprise Investors és az Advent International - összesen 1,13 milliárd euró értékben három új alapot hozott létre az elmúlt egy év alatt. Míg korábban az Európai Fejlesztési és Beruházási Bank (EBRD) az alapok forrásának kétharmadát adta, addig az újakban alig egynegyedet képvisel. Az új alapokban a régiót korábban kockázatosnak ítélő nyugdíjalapok is megjelentek, közöttük a világ legnagyobbjai Észak-Amerikából.

Az eddigi befektetések zöme a régióban a telekommunikációba, informatikába és feldolgozóiparba irányult. Az Advent magyarországi befektetései között van a Danubius Rádió, a Synergon és az Elender. Jó példa a régió iránti érdeklődésre, hogy a Cesky Telecom ez évi privatizációjára három olyan globális pénzügyi befektető is jelentkezett, amely korábban nem volt jelen a térségben.

A Financial Times szerint a kockázati alapok a minél stabilabb piacokat keresik, ahol a gazdaságpolitikától nem kell váratlan lépésekre számítaniuk. Ezért még mindig elkerülik például Oroszországot, ahol az oligarchák elleni harc egyik pillanatról a másikra hozott piaci változást. Ebből a szempontból az uniós csatlakozás fontos, mert mind az újonnan csatlakozott, mind a csatlakozás előtt álló államokra igaz, hogy stabilan tartja irányát a gazdaság, ez pedig növeli a befektetők biztonságát.

Mivel a most alakult - 200-300 millió eurós - alapoknak befektetésenként is nagyobb összeget kell kihelyezniük, s egyre több nagyvállalatot vásárolnak meg. E nagyobb összegek a 100 százalékos tulajdon megszerzését is lehetővé teszik. Ugyanakkor a páneurópai és globális alapokhoz hasonló, igazán nagy, több milliárd dolláros összegeket mozgósító alapok megjelenésére a régióban nem lehet számítani - mondta el lapunknak Szőke István, az Advent International londoni irodájának munkatársa -, mert a komoly befektetők csak a korábban már bizonyított alapokba tesznek szívesen pénzt.

A szakember szerint azonban így is hatalmas összegek áramlanak a térség vállalataiba a globális alapokon keresztül, amelyek egy-egy nagyobb beruházás kedvéért is ide jöhetnek. Ezzel párhuzamosan a kisebb, 3-5 millió euró méretű alapok is vígan megélnek a piacon, arányuk növekszik.