Pénz- és tőkepiac

Gyenge makróadatok Amerikából, ellensúlyoz a Goldman

A megkezdett házépítések száma 0,975 millióra mérséklődött májusban, az áprilisi felülvizsgált 1,008 millióról, ami 3,3 százalékos csökkenést jelent.

A májusi érték 1991 márciusa óta a legalacsonyabb érték. A kiadott építési engedélyek száma – a mely a jövőbeli aktivitásra utal – 0,969 millióra csökkent az áprilisi 982 ezerről, ami 1,3 százalékos csökkenést jelent. A várakozásokhoz képest csak kisebb eltérés mutatkozott.
 
A termelői árak 1,4 százalékkal emelkedtek májusban előző hónaphoz képest, szemben a várt 1 százalékkal, az áprilisi 0,2 százalékos érték után. Előző év azonos időszakához viszonyítva 7,2 százalékkal volt magasabb a termelői árindex, az áprilisi 6,5 százalék után.

A termelői maginfláció – amely a volatilis tételeket kiszűri – előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal emelkedett a vártnak megfelelően (előző: +0,4 százalék), míg a 3 százalékos éves szintű emelkedés megegyezik az áprilisban mérttel, azonban szintén 17 éves csúcsszintet jelent.

Ebben a hónapban a termelői árindexek megjelenése a fogyasztói árak publikálását követte, várható volt az emelkedés, amelyet májusban is a magas energiaárak fűtöttek. Ezzel már sorozatban a hatodik egymást követő hónapban meghaladt a 6 százalékos éves szintű növekedési ütemet az áremelkedés, ehhez hasonló magas inflációs nyomást legutóbb 1977 és 1982 között mértek.
 
A folyó fizetési mérleg hiánya az idei első negyedévben 176,38 milliárd dollárra emelkedett, míg a tavalyi utolsó negyedévben a deficit 167,24 milliárd dollárt tett ki. A hiány emelkedése várt feletti volt.
 
A várt szerinti termelői magárindex és a romló lakáspiaci adatok – amelyek csökkenthetik a korai amerikai kamatemelési várakozásokat – megjelenésére a dollár kisebb gyengülést mutatott az euróval szemben (1,5480-1,5500), a főbb részvénypiaci kontraktusok a korábban közölt kedvezőbb Goldman Sachs eredményt kedvezően fogadták, a makróadatok közlésére nem mutattak jelentős elmozdulást.

termelői árak romló lakáspiaci adatok folyó fizetési mérleg hiánya kedvezőbb Goldman Sachs kiadott építési engedélyek termelői magárindex Megkezdett házépítések
Kapcsolódó cikkek