Pénz- és tőkepiac

Pénzügyi analfabéta a németek nagy része

A saját ügyeiket érintő pénzügyi és általános gazdasági ismeretekről súlyos tudatlanságot árultak el a németek – derül ki a mannheimi Ipos kutatóintézet által végrehajtott felmérésből.

Bár egyre többen érzik a jövőbeni saját, pénzügyi-vagyoni pozícióik miatti felelősségüket, a döntéseikhez szükséges ismeretek rendkívül gyérek, emiatt gyakorlatilag képtelenek önállóan dönteni önmaguk jövőjéről. A megtakarításaik kezelését sokan bízzák bankokra, ha azonban itt csalódnak, akkor inkább keresnek egy másik intézményes befektetési lehetőséget, semmint azt, hogy saját ismereteiket gyarapítva, szuverén módon döntsenek a pénzük gyarapításáról.

Az önbizalomban ugyan nincs hiány, mert sokan mondják, hogy értenek a gazdaghoz, ha azonban a tőzsdei technikai ügyekre kérdeznek rá – mint tette azt az Ipos intézet – akkor 56 százaléknyian adnak olyan választ, hogy fogalmuk sincs arról, mi történik. A felmérést ismetetve a Der Spiegel beszámol arról, hogy valójában gyorsan terjed a lakosság körében az aggodalom a saját pénzügyi kilátások miatt, a tőzsdei irányzatokról – és azok mozgatóiról – ugyanakkor szinte alig van fogalmuk az embereknek.

A saját időskori ellátása miatt 2006-ban még csak a lakosság 78 százaléka hangoztatott aggályokat, ez tavaly már 82 százalékra növekedett. Ennek ellenére alig 37 százaléknyian válaszolták, hogy érdekli őket, mi történik a pénz világában, bár ez utóbbi szám némi növekedést mutat a 2006-os 33 százalékhoz képest. A felmérés egyik további, megdöbbentő eredménye viszont az, hogy 2007-ben a megkérdezettek 22 százaléka tartotta teljességgel érdektelennek önmaga számára a gazdasági ügyeket, szemben az egy évvel korábbi 16 százalékkal.

Az ismeretek szintjéről lesújtó véleményt sejtet az, hogy viszonylag sokan készek jelentős pénzeket fektetni egyetlen cég papírjaiba, csak azért, mert azt az újságokban ajánlották. Tennék ezt annak ellenére, hogy az elemi óvatossági követelmények szerint nem tanácsos egyetlen cégre jelentősebb összegeket bízni.

A súlyos tájékozatlanság megszüntetése véget a német bankszövetség már évek óta sürgeti gazdasági-pénzügyi ismereteknek felvételét – például a társadalomtudományokról szóló – tananyagba. A javaslatot támogatná a szövetségi kormány gazdasági minisztere, Michael Glos, aki úgy látja, hogy a szociális piacgazdasági koncepció megfogalmazásának 60. évfordulója különösen jó alkalmat kínálna gazdasági tárgyú ismeretek oktatásának kötelezővé tételére. A politikus különösen aggasztónak tartja, hogy a 18-24 évesek korosztályának 39 százaléka gyakorlatilag semmilyen érdeklődést nem tanúsít a gazdaság kérdései iránt

pénzügyek németek pénzügyi ismeretek
Kapcsolódó cikkek