Pénz- és tőkepiac

„Brilliáns kísérlet” - Saját pénzegységet hozott létre több település Angliában

A gazdasági recessziós félelem közepette angol kisvárosok saját pénzegységet alapítanak, hogy ezzel ösztönözzék a lokális kereskedelem és fogyasztás bővülését.

Tavaly alapították meg a „tranzíciós városok” hálózatát, amelybe egy tucat dél-angliai tipikusan kis község tartozik. Elsőként a 8000 ezer lakosú Totnes döntött arról, hogy saját pénzzel próbálj kikerülni - a brit pénzügyminiszter Alasdair Darling szavai szerint - az Egyesült Királyság háború utáni legnagyobb válságából.

A városban jelenleg 5000 bankjegy van forgalomban, amit 65 kereskedelmi üzlethelységben, étteremben és öt bevásárló központban fogadnak el hivatalosan. A bankjegyet kiadó közösség reményei szerint, a pénz erősíti a lokális identitást is, ugyanis a brit monarchia jelképei helyett, a városka nevezetességeit nyomják a papír egységekre. A monarchia szimbólumait egyébként nem tüntethetnék fel, az kizárólag a Bank of England joga, és törvény tiltja, hogy országos szinten pénzt hozzon forgalomba más hitelintézet. Jelenleg egy az egy arányban váltják a Totnes fontot angol sterlingre, a pénz fedezete a helyi takarékszövetkezet számláján vezetett ekvivalens értékű font. A pénz kitalálói – helyi közgazdászok – most azt tervezik, hogy más devizával súlyozott kosárhoz kötik át a Totnes-i fontot. Egy helyi vállalkozó klasszikus monetarista pénzelméleti problémát vetett fel, amikor ötletét bemutatta, amely szerint érdemes lenne a helyi pénzt nem más devizához kötni, hanem valamilyen közösségi munkával előteremtet érték alapján meghatározni annak árfolyamát. Ilyen közösségi érték, az évek óta tervezett önálló energiaellátó üzem lehet, amelynek termelése biztosíthatná a pénz stabilitását.

Az „átalakuló községek” hálózatában jelenleg 100 település található, közülük sokan terveznek hasonló lépést, például a dél-londoni előváros Brixton is, amely a héten nyomja ki saját bankóit. Londoni pénzügyi elemzők szerint az ötlet jó, és képes lehet arra, hogy helyi gazdaságokban beindítsa a motort, de nemzetgazdasági szinten nem valószínű, hogy kimutatható hatást gyakorolna. Hasonló kísérletet Ausztriában vezettek be a 30-as évek nehézségei közepette, akkor a Worgl nevű kisváros nyomott saját fizetőeszközt, és helyi feljegyzések szerint elég gyorsan sikerült leszorítani vele a munkanélküliséget és élénkíteni a falu fogyasztási kedvét. Totnes lakói most azt tervezik, hogy bankkártyákat is forgalomba hoznak, vagyis nem csak nyomott, de digitális pénz formájában is bevezetik a kereskedelmi vérkeringésbe kísérleti alanyukat.

Totnes monetarista lokális identitás község Worgl font helyi gazdaság monarchia kísérlet szimbólum Sterling recessziós félelem brilliáns tranzíciós saját pénz Ausztria
Kapcsolódó cikkek