Pénz- és tőkepiac

Lezárult az Erste biztosítók felvásárlása

Miután megkapta az összes szükséges engedélyt, a Vienna Insurance Group (VIG) befejezte az Erste bank csoport biztosítási üzletágának beolvasztását.

Az osztrák Erste Bank csoport még év elején döntött úgy, megválik biztosítási üzletágától, azaz az s Versicherung biztosítótól, a kelet-közép-európai leányoktól, illetve a BCR biztosítási üzletágtól – közölte a bankcsoport még márciusban.

A vevő a Vienna Insurance Group (VIG), amely bevásárlásával a régió legnagyobb biztosítója lett (Az Erste biztosítási tevékenységből származó díjbevétele 2007-ben megközelítette az 1,3 milliárd eurót.) A tranzakció teljes vételára a bruttó szerződött díjbevétel 1,2-szerese, 1,45 milliárd euró.

Az adásvétel mellett a két társaság egy 15 évre szóló értékesítési megállapodást is kötött, így az Erste Bank és a VIG a jövőben kiemelt partnerként működik együtt, terveik szerint a 120 millió lakosú régióban legalább 20 millió ügyfélhez juttatják el termékeiket közösen. A VIG ezzel a keresztértékesítési lehetőségek kiaknázására hajt, míg az Erste saját elmondása szerint inkább csak alaptevékenységére, a banki ügyletekre összpontosítana a jövőben.

Erste bankcsoport VIG akvizíció biztosítás
Kapcsolódó cikkek