Pénz- és tőkepiac

Magához tért az orosz piac

A globális tőkepiacon tapasztalható javuló hangulat, visszahozta az optimizmust a két napig zárva tartó orosz piacra is.

A föderációt vezető Dimitrij Medvegyev elnök, tengerentúli kollégáihoz hasonlóan likviditást javító intézkedést jelentett be, 20 milliárd dolláros vásárlással segítik az orosz árfolyam mozgásokat. A moszkvai vezető indexe, a Micex-index 18 százalékot emelkedett (ezzel a legjobb teljesítményt hozta a feltörekvő piacokon).

Általános a derű a feltörekvő piacokon, az MSCI Emerging Markets Index-en mért részvények 5,6 százalékot emelkedtek ma 810,60 pontra. Az orosz állampapírok után fizetett hozam közben esni kezdett és szűkíti az amerikai hozamokhoz képesti többlet kamat rátáját: 7 bázispontos csökkenéssel 3,93 százalékpont a különbség a két állampapír hozam között. Közben 6 milliárd dollárt pumpál egynapos repoaukció keretében a piacba az orosz jegybank 7,14 százalékos kamatláb mellett.

Tegnap összesen 230 milliárd rubellel segítette a bankrendszer likviditását az orosz központi bank 7,12 százalékos, illetve 7,38 százalékos kamatláb mellett. A 30 éves referencia időtartamra kiadott dollár alapú orosz államkötvények hozama 51 bázispontot csökkent 6,61 százalékra. Az orosz rubel eközben hektikus mozgást végez 25,41 és 25,59 között ingadozik az euró-dollár valutakosárral szemben.

 

állampapír hozam Micex államkötvény Medvegyed orosz piac MSCI Emerging Markets Index Moszkvai tőzsde
Kapcsolódó cikkek