Pénz- és tőkepiac

Perlik a K&H-t

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) megítélése szerint tisztességtelen a K&H Bank eljárása, melyben 0 forintról 100.000 forintra emelte a végtörlesztés minimális díját visszamenőlegesen, a már több éve megkötött szerződésekre vonatkozóan is. Ezért az egyesület közérdekű keresetet indít a hitelintézet ellen.

Az OFE álláspontja szerint ugyanis a bank tisztességtelenül, egyoldalúan, a fogyasztók számára súlyosan hátrányosan módosítja a már korábban megkötött szerződéseket. A Polgári Törvénykönyv is kimondja, hogy a szerződési feltételeket nem lehet egyoldalúan és indokolatlanul módosítani.

Egy legfelsőbb bírósági határozat szintén rámutat: a lakossági folyószámla-szerződésekkel kapcsolatban a banknak lehetősége van a szerződés egyoldalú módosítására, így a bank jogában áll „a hirdetményben közzétett költségeket, díjakat felszámítani, de újabb díjat, költséget nem vezethet be.”

Az OFE korábban szintén közérdekű keresetet indított az OTP Bank ellen, mert az, megítélése szerint, ugyancsak tisztességtelenül, a fogyasztók hátrányára módosította a már korábban megkötött hitelszerződések elő- és végtörlesztési díjait.

Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület K&H közérdekű kereset
Kapcsolódó cikkek