Pénz- és tőkepiac

Rendkívül hektikus az árupiac - vélik elemzők

Az energiahordozók piacát a felfelé irányuló nyomás mozgatja. Az amerikai könnyűolaj (WTI) hordójának ára ismét 100 dollár fölött landolt, amelyet a világ piacain tapasztalható felkapaszkodás hajt (főleg a 6-8 százalékos európai részvény-rali nyomja fel az árakat). A fekete arany októberi szállítása 2,4 százalékot drágult 100,25 dollárra. A londoni brent novemberi jegyzése 2,2 százalékot ment fel 97,31 dollárig hordónként.

Elemzők szerint a kőolaj ára ismét jelentősen drágulhat, amelyet a pénzpiaci hangulat épp úgy felhajt, mint geopolitikai bizonytalanságok. Nigéria csökkenteni kénytelen napi kitermelését, mert a Shell üzeme ellen újabb támadást hajtottak végre helyi felkelők a Niger deltában. Az ország napi kitermelése eddig 280 ezer hordóval csökkent le, az olajban gazdag tartomány lázadói miatt, akik nagyobb beleszólást és több bevételt szeretnének saját ásványkincsük kitermeléséből.

A nemesfémek a rendkívüli tőkepiaci krízisben történelmet írnak. Az arany ára 1980 novembere óta nem zuhant akkorát, mint a jegybanki pénzpumpa hírét követően. Piaci vélemények szerint az inflációs veszély elleni fedezékként szolgáló nemesfém árfolyam emelkedését visszatarthatja a likviditást segítő intézkedéscsomag. A jegybanki akció mellett az arany ára erős korrelációt mutat a dollár kurzussal is. A tavalyi 0,48-as rátáról 0,68-ra vált szorosabbá a deviza és a nemesfém árfolyam mozgása közötti korreláció (természetesen ellenkező irányú mozgásban). Az arany unciájának azonnali szállítása 2,4 százalékot esett (több mint 20 dollárt) 830 dollárra. A decemberi szállítás jegyzése viszont majdnem 8 százalékot esett 828,50 dollárra, vagyis, a nemesfémmel kereskedők arra számítanak, hogy a nemzetközi piacokon tartós maradhat a stabilizáció. Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy vihar előtti csendben van az arany és az ezüst piaca, ugyanis mind a mind pedig az inflációs félelem is még fokozódni fog.

Kereskedők elképzelhetőnek tartják, hogy az év végéig akár 1000 dollárba is kerüljön egy uncia arany ára. (TheBullionDesk.com) A nemesfém ára az elmúlt két napban 15 százalékot emelkedett, amelynek hatására a New Yorki Árutőzsde (COMEX) 47 százalékkal volt kénytelen emelni a határidős kötések után fizetett díjat. A díj, a kontraktusok mögötti fedezetet jelenti, vagyis egyfajta készpénz tartalék követelésről szó. A COMEX tagok számára a korábbi 3750 dollár helyett 5500 dollár fedezet kell egy arany kontraktusra, míg a nem tagoknak 7425 dollárra megy fel a követelés. Az ezüst azonnali szállításának ára 0,2 százalékot esett, egy uncia 11,945 dollár. A platina ára 1 százalékot esett 1092 dollárra. A palládium 2,4 százalékkal ér kevesebbet, egy uncia 230,25 dollár. Az élelmiszer piacon is a részvénypiaci húzóerő érvényesül. Vagyis az értékpapírokhoz hasonlóan a mezőgazdasági termékek árát is felhajtó erő mozgatja.

A kukorica decemberi szállításra 0,8 százalékot drágult, 5,31 dollárra vékánként, míg a szójabab ára 1,1 százalékot ment fel 11,28 dollárra vékánként (novemberi szállítás). A búza decemberi határidős jegyzése 6,98 dollár, ami szintén közel egy százalékos drágulást jelent. A búza ára februárban még 14 dollár körül ingadozott, vagyis azóta az ár 48 százalék eltűnt.

arany COMEX palládium fekete arany kőolaj nigéria szójabab élelmiszer TheBullionDesk.com WTI ezüst platina kukorica elemzők hektikus könnyűolaj energiahordozó búza árupiac Brent
Kapcsolódó cikkek