Pénz- és tőkepiac

Eladói pánik az árupiacon - az arany lehet a nyertes

Eladói hullám nyomja le a nyersanyagárakat, amely mögött a rekord erős dollár és politikai döntések is meghúzódnak.

A dollár árfolyama majdnem két éves rekord szintre erősödött az euróval szemben (1,2743-ig kapaszkodott az amerikai fizetőeszköz). A zöldhasú erősödése tipikusan lenyomja a dollárban jegyzett termékek árát. Az amerikai könnyűolaj (WTI) jegyzése ma délutánra 4,5 százalékot esett, egy hordó 68,90 dollárba kerül. Az északi tengeri brent hordója 4,3 százalékkal ér ma kevesebbet 66,76 dollárig zuhant az ár a londoni ICE Tőzsdén.

A fekete arany árfolyama annak ellenére zuhan, hogy várhatóan a világ kitermelés 40 százalékát biztosító OPEC pénteki rendkívüli ülésén jelentős kitermelés csökkentésről dönt majd. A Bloomberg hírügynökségen megkérdezett elemzők többsége legalább egy millió hordós napi csökkentésre számít az olajtermelőktől, de például Irán, amely a közösség második legnagyobb exportőre napi 2- 2,5 millió hordóval szeretne kevesebbet a felszínre hozni az energiahordozóból. Ma délután publikálja az Egyesült Államok múlt heti tartalékkészlet adatairól szóló változást az amerikai energia ügynökség. Várhatóan a lankadó kereslet miatt tovább emelkedik az állomány, az elmúlt hetekben folyamatos az emelkedés, a megelőző jelentés 2,65 millió hordóval nagyobb készletről adott hírt.

Jellemzően az inflációs veszélyben menedékként szolgáló arany jegyzése is egy hónapos mélybe süllyedt. Egy uncia nemesfém 755,05 dollárba kerül, amely szeptember eleje óta a legalacsonyabb érték. Elemzések ugyanakkor azt prognosztizálják, hogy az arany ára le fog válni más árupiaci termékek árfolyammozgásáról, ugyanis egyelőre nincs más eszköz, amit a befektetők vásárolni tudnának, egy jelentősebb eladói hullám esetén. Ennek is köszönhető, hogy amíg más fémekkel szemben, - például a platina szeptember óta 28 százalékkal ér kevesebbet, vagy a réz, amely ez idő alatt 37 százalékkal lett olcsóbb - az arany ára „csupán” 3,7 százalékkal ereszkedett. Az előrejelzések szerint 1000 – 1100 dollár közé emelkedhet a nemesfém árfolyama, ugyanis várhatóan a jelenlegi turbulens időszakban a központi bankok sem adnak el a tartalékaikból. A várakozások szerint idén 269 tonna aranyat dobnak piacra a jegybankok, amely 46 százalékkal marad el a tavalyi 501 tonnás értékesítéstől. Az arany maradhat a „befektetések királya” - mondják a piacon, főleg mivel más fémek is most jelentős zuhanásban vannak.

A recessziós félelem kiütötte a réz jegyzését, főleg a kínai gazdaság erőteljes lassulása csökkentheti a keresletet. A réz három hónapos szállítása 3,2 százalékkal lett olcsóbb 4355 dollár egy tonna, de elemzők szerint az idei éves átlagár 3250 dollár lehet, vagyis 58 százalékkal elmarad az idei jegyzés a tavalyitól. A platina ára ma 6,2 százalékot esett, a fém az egyik legnagyobb áldozata az autóipar gyengélkedésének: egy uncia 838,10 dollárba kerül (az amerikai autó eladások 26 éves mélyponton vannak a Global Insight piackutató cég számítása szerint).

arany kőolaj réz feketearany WTI dollár autóipar nemesfém erős platina jegyzés amerikai könnyűolaj nyersanyag euró recessziós félelem hordó Brent
Kapcsolódó cikkek