Pénz- és tőkepiac

EU-politikusok megadóztatnák a devizaspekulánsokat

A jelenlegi pénzügyi válságban a Tobin-adó kordában tartaná a spekulációt, és pénzügyi alapot teremtene a kisemberek terheinek mérséklésére

Megadóztatná a spekulánsokat több európai uniós politikus. A forinttal és más devizákkal folytatott spekuláció kapcsán többek közt Hegyi Gyula, az Európai Parlament magyar tagja is azt sürgeti, hogy az európai kormányok ismételten fontolják meg az úgynevezett Tobin-adó bevezetését. James Tobin amerikai közgazdász már az 1972-es válság után javasolta, hogy a spekuláció visszaszorítása érdekében adóztassák meg a valutaátváltásokat. Ezekre igen alacsony, legfeljebb félszázalékos adót szabnának ki, ami sokkal kisebb, mint a kisemberek valutavásárlási illetéke, viszont a valutákat nyerészkedési céllal folyamatosan átváltó hivatásos spekulánsokat a rengeteg váltás miatta alaposan megterhelné.

Egy ilyen beavatkozás az árfolyam-ingadozásokat tompítaná, s a befolyó pénzt szociális vagy környezetvédelmi célra lehetne fordítani.
Az Európai Parlament baloldali politikusai az előző ciklusban is szorgalmazták a Tobin-adó bevezetését, Hegyi Gyula MSZP-s képviselőként pedig már 2001-ben ugyanezt javasolta Magyarországon. Louis Michel belga liberális politikus 2004-es biztosi beiktatásakor is hangsúlyozta, hogy a Tobin-adó híve, és nemrég Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök is kiállt a javaslat mellett.

Több európai ország parlamentje is elkötelezte magát az adónem mellett, de bevezetése természetesen csak nemzetközi egyetértéssel lehetséges. Hegyi Gyula ezért múlt hét pénteken sürgősségi beadványt intézett az Európai Bizottsághoz, hogy vizsgálják meg a valutaspekulációk megadóztatásának lehetőségét. A jelenlegi pénzügyi válságban a Tobin-adó kordában tartaná a spekulációt, és pénzügyi alapot teremtene a kisemberek terheinek mérséklésére.

AS Network-->

pénzügyi válság EU devizaspekulánsok Hegyi Gyula megadóztatná tobin
Kapcsolódó cikkek