Pénz- és tőkepiac

Iszonyatos korrekcióba kezdett a kőolaj – Zuhan az ár!

Az elmúlt héten 13 százalékot esett az energiahordózó jegyzése, csak tegnap 5 százalékot zuhant a kőolaj ára, ami ma reggel is folytatja mélyrepülését. Az amerikai könnyűolaj (WTI) ára ma délelőtt 1,2 százalékot csökkent 92,81 dollárig hordónként. A londoni brent ára tegnap reggel óta 6 százalékot veszített értékéből: ma délelőtt 89,66 dollár egy hordó ára.

 Elemzők szerint egyre erősödik a recessziós félelem az Egyesült Államokban, amelyet az IMF pesszimista forgatókönyve is már vizionál. A gazdaság befékeződését az árupiaci termények kereslet csökkenése követi, ezért most az összes befektető, aki az elmúlt évben ide menekült, igyekszik elhagyni a piacot.

A Reuters/Jefferies CRB Index, amely a világ vezető 19 árupiaci termékének mozgását követi közel 10 százalékot esett a héten, ekkora árfolyam csökkenésre1956 óta nem volt példa – mondják elemzők.

A kőolaj határidős kontraktusainak száma két éve nem volt olyan alacsony szinten, mint az elmúlt héten a tengerentúlon. A kőolaj ára iszonyatosan hektikus – mondják elemzők – júliusban még történelmi rekord szintre drágult a fekete arany: 147,27 dollárra hordónként - azóta 37 százalékot veszített az értékéből.

kőolaj feketearany WTI Reuters/Jefefries CRB Index hordó árupiac Brent
Kapcsolódó cikkek