Pénz- és tőkepiac

Megsértették a piacbefolyásolás tilalmát - Bírság a Cashline-nak és a Net Médiának

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2-2 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a Cashline Értékpapír Zrt.-t és a Net Média Kiadó és Internet Tartalomszolgáltató Zrt.-t a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi előírások megsértése miatt.

 Az intézkedésre a PSZÁF honlapján publikált határozat szerint azért került sor, mert a felügyelet megállapította: a Cashline Értékpapír Zrt. hivatalos honlapja és hírlevele által közölt információk, illetve a Net Média Zrt. által működtetett Portfolio.hu internetes hírportál 2008. október 14-ei cikkének tartalma megsértette a tőkepiaci törvényt (Tpt).

E jogszabály kimondja: piacbefolyásolásnak minősül megalapozatlan, félrevezető, hamis információ nyilvánosságra hozatala, ha az azt terjesztő személy tudatában van az információ hamis, félrevezető voltának, vagy az adott helyzetben elvárható gondossággal eljárva tudatában kellett volna lennie annak.

A portfolio.hu elismerte a tévedést, miszerint a Cashline napi jelentésére alapozva kedden is azt közölte, hogy az OTP részvények szélesebb sávban, a szokásos +/-15 százalékos helyett +/-30 százalékos kilengéssel foroghatnak, holott a erre vonatkozó döntése csak a hétfői napra volt érvényes.

A felügyelet a jelenlegi pénzpiaci helyzetben a továbbiakban is fokozottan ellenőrzi a pénz- és tőkepiacokkal kapcsolatos piaci híreket, közléseket. Amennyiben a társadalom számára véleményformáló bármely hírforrás információinak közzétételével megsérti a pénzügyi eszközök vonatkozásában meghatározó jogszabályi előírásokat, a felügyelet a továbbiakban is haladéktalanul intézkedést hoz - figyelmeztet a PSZÁF.

A Tpt. szerint e jogszabálysértés esetén a hatóság egyebek közt 2-100 millió forintnyi, vagy – ha ez megállapítható – az elért anyagi haszon maximum négyszeres összegét kitevő bírságot szabhat ki.

cashline Net Média PSZÁF piacbefolyásolás
Kapcsolódó cikkek