Pénz- és tőkepiac

Norvég piacnyugtatás, félszázalékot vágott a jegybank

A norvég jegybank 50 bázisponttal 4,75 százalékra eresztette az ország alaprátáját. A korábbam megkérdezett 14 elemzőből 10-en számítottak a lépésre. Közgazdászok szerint ugyanakkor a 20 éves rekord szintre pörgő inflációra felfelé ható nyomást generálhat a gyenge korona.

A mostani globális pénzügyi válság nem hagyja érintetlenül a norvég gazdaságot. Az energia hordozók áresése miatt a világ ötödik legnagyobb kőolaj exportőre az elkövetkező három év mindegyikére csökkentette a prognózisát. (jövőre 1,1 százalékkal bővülhet a norvég bruttó össztermék).

A norvég tőzsdemutató idén 56 százalékkal zuhant, a korona csak szeptemberben 4 százalékot gyengült az euróval szemben, amely növeli az inflációs nyomást az országban. A pénzromlás üteme 5,3 százalékra pörgött éves alapon szeptemberben, amely a jegybank 2,5 százalékos célja fölött van, és az elmúlt 20 év legmagasabb szintje. Elemzők szerint épp ezért nem nyílik mód Norvégiában ennél agresszívabb kamatcsökkentésre a következő években. Ugyanakkor a gazdaság lassulását ellensúlyozhatja az energiaszektorban tervezett technológiai befektetések. A jegybank - hogy segítse az országban működő hitelintézetek kölcsön nyújtását - 55,4 milliárd dolláros kedvezményes hitelcsomagot juttatott a bankoknak.

gazdasági növekedés kőolajár energiaszektor norvég jegybank infláció hitel beruházás norvég korona
Kapcsolódó cikkek