Pénz- és tőkepiac

Válság: "Az ország ezt nem bírja el" - véget ér egy korszak Izlandon

Az izlandi kormány állami felügyelet alá helyezte az ország legnagyobb bankját a Kaupthing Bank hf-et. A lépéssel a szigetország három legnagyobb hitelintézete került állami kézbe.

Korábban a második legnagyobb Landsbankinn illetve a harmadik, a Glitnir többségi tulajdona került az izlandi kormány kezébe. Elemzők szerint ez a teljes iparág összeomlását jelenti. „Az iparosodott országok között még sohasem tapasztaltuk azt, ami most Izlandon történik” véli Thomas Haugaard Jensen a Svenska Handelsbanken szakértője. Az elemző szerint a történet tipikusan fejlődő piaci sztori, és a 98-as ázsiai válságra hasonlít. „Egyszerűen túl nagyra fújódott az izlandi pénzügyi szektor, most lehetetlenné vált a bankok kötelezettségeit visszafizetni. Az ország ezt nem bírja el” - mondja az elemző - aki az izlandi hitelintézetek kötelezettségét 61 milliárd dollárra becsüli.

Az államosítási hírt követően a Kaupthing bank teljes igazgatósági tanácsa lemondott. Az irányításra a kormány egy bizottságot nevezett ki. Idén, majd jövőre is 5 milliárd euró adósságot kell kifizetnie a Kaupthingnak. A Glitnir ez idő alatt 4 milliárd eurót kell, hogy visszafizessen, míg a Landsbanki tartozásai 2 milliárd euróra rúgnak. Az ország miniszterelnöke tegnap este nyilatkozott a közszolgálati televízióban, ahol elmagyarázta a nézőknek, hogy miért kell Moszkvához fordulni segítségért. Geir Haarde szerint az IMF is kölcsönt nyújthat majd Izlandnak, de erre a kormány eddig nem kérte a nemzetközi valutaalapot.

A Fitch Ratings A mínusz helyett BBB mínuszra rontotta az ország szuverén adósságának besorolását. A hitelminősítő további negatív rontást is kilátásba helyezett. A korona árfolyama az elmúlt héten olyan szintre zuhant, hogy az izlandi nemzeti banknak fel kellett adnia a lebegő árfolyam politikáját, és 131-es értéken az euróhoz kötötték a koronát.

Devizapiaci kereskedők ugyanakkor hatástalannak tartják a lépést, a piacon a koronával 255-ös váltási szinten kereskednek az euróval szemben, vagyis a kormányzati célárnál 49 százalékkal gyengébb a fizetőeszköz. Izland pénzpiaci elszigetelődéséért nagyban felel az Egyesült Királyság, ahol korábban aktív tevékenységet folytattak az izlandi hitelintézetek. Az Icesave, amely a Landsbankinn brit részlege 2,4 milliárd fontos veszteséget könyvelhet el, 300 ezer betétese feltehetőleg elhagyja a bankot. A brit kormány nem nyújt támogatást az Icesave-nek.

Ugyanakkor óriási pénzeket helyeztek el a Landsbankinn és a Glitnir számláján brit önkormányzatok. Kent tartománynak 50 milliárd fontja volt itteni betétben, de a londoni tömegközlekedési vállalat is 40 milliárd fontot tartott a Kaputhingnál. Az orosz 4 milliárdos segély csomag mellet a svéd központi bank ad 700 millió dollárt a Landsbanki svéd leányának. A Glitnir finn részlegét pedig Izland eladja.

Landsbankinn Geir Haarde Glitnir Thomas Haugaard Jensen államosítás lebegő árfolyam Kaupthing korona Izland Icesave Egyesült Királyság Fitch Ratings
Kapcsolódó cikkek