Pénz- és tőkepiac

A Fed 893 milliárd dollárt oszt, de senki nem tudja kinek

Míg a közvélemény mindvégig figyelemmel kísérheti az amerikai kormányzat lépéseit a hitelintézetek segélyezése során, gyakorlatilag lehetetlen megtudni, kik és milyen arányban részesülnek a Fed saját akcióját.

Napok óta az amerikai kormány 700 milliárdos pénzügyi segítségéről folyik szó az amerikai közvéleményben. A Fed az előző hétig a következő kölcsönöket folyósította: 507 milliárd dollár a bankoknak, 50 milliárd a befektetési vállalatoknak, 70 milliárd a pénzpiacoknak és 266 milliárd dollár a rövid távú kölcsönök egy típusát igénybevevő cégeknek – írja a Washington Post.

Csakhogy míg a pénzügyminisztérium által vezérelt tőkeinjekciók útjának részletei pontosan megismerhetőek, addig a Fed akcióit az öt vezető és a tizenkét regionális szövetségi bank vezérli – teljes titokban. A Fed a befektetők bizalmának őrzésére hivatott gyakorlatnak megfelelően nem közli, mely bankok és cégek részesülnek a kölcsönből. A Fed elnöke szerint bármilyen, a témát érintő információt stigmatizálná az érintett bankokat, ez pedig csökkentetné az egész program hatékonyságát.

Ben S. Bernanke kijelentette nem merül fel annak a veszélye, hogy az adófizetők elveszítik a kölcsönökbe fektetett pénzeket, mivel a Fed csak olyan intézményeket von be a programba, amelyek mögött kellő biztosítékot lát.

Bár az elemzők szerint Bernanke döntéseire jellemző az óvatosság, hozzáteszik, hogy a Bear Stearns-szel és az AIG-val kapcsolatos akciók a szokásosnál nagyobb kockázatot jelentettek.

bear stearns kölcsön Bernanke AIG Fed
Kapcsolódó cikkek