Pénz- és tőkepiac

Akár kényszerállamosítás is lehet a hazai bankokban

Kemény feltételeket diktál az állam a banki mentőcsomagról szóló törvényjavaslatban: akár a tulajdonosok egyetértése nélkül is tulajdont szerezhet a hitelintézetekben, ha szükségesnek látja.

Az állam háromféle részvényt szerezhetne a magyar bankokban: osztalékelsőbbséget, vétójogot, illetve feltételes tulajdonosi irányítási jogokat biztosító elsőbbségi papírokat, amelyek lehetővé teszik számára a hitelintézet fölötti teljes tulajdonosi irányítást.

Az állam emellett hitelgarancia nyújtásával is segítheti a bankokat, ennek teljes összege 2009 végéig 1500 milliárd forint lehet. Nem szerepel a törvényjavaslatban az a sokat kritizált korlát, amely a mentőcsomag igénybevételét minimum 200 milliárd forintos szavatolótőkéhez köti, a PM sajtóosztálya szerint azonban egy alsóbb rendű jogszabályba ez még bekerülhet.

A csomagokat Európa-szerte bírálják. A politikusok arra panaszkodnak, hogy túl lassan adják tovább a bankmentő akciók kedvező hatásait ügyfeleiknek a kereskedelmi bankok. Az EKB is csatlakozott az olcsóbb és szélesebb körben elérhető hiteleket követelők kórusához.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek