Pénz- és tőkepiac

Drágul a személyi kölcsön

A megdrágult személyi kölcsönöket több vezető hazai banknál akciókkal igyekeznek vonzóbbá tenni, a kiemelt ajánlatok szűk választéka a kezelési költség elengedésével vagy kedvezményes havi törlesztőrészletekkel csábítja az ügyfeleket. A forintkölcsönök hátránya is mérséklődött a devizában denomináltakkal szemben: a teljes hiteldíjmutatók (THM) – amelyek ugyebár nem tükrözik a devizahitelek árfolyamkockázatát – jellemzően csupán néhány százalékkal kedvezőbbek az euró- és frankkölcsönök esetében.

A kedvezményes törlesztőrészletekre helyezi a hangsúlyt személyikölcsön-akcióiban az Erste és a Raiffeisen Bank is: a kiemelt ajánlatokat euró- és forintalapon egyaránt kínálnak a klienseknek egymillió forint alatti összegekre öt-nyolc éves futamidő mellett.

Az Erste Bank preferált futamideje nyolc év: forintalapon a 750 ezres hitelösszeghez havi 15 999 forint juthatnak a kliensek, az ajánlathoz tartozó akciós teljes hiteldíjmutató 23,71 százalék. Az Erste azokra is gondolt, akiknek nem ment el a kedve a devizakölcsönöktől: euróalapon azonos futamidőre 660, illetve 950 ezer forintnak megfelelő devizát igényelhetnek az érdeklődők akciós konstrukció keretében, a forinthitelnél pillanatnyilag valamivel kedvezőbb, 19,04 százalékos THM mellett.

A Raiffeisen forintalapú kiemelt ajánlataiban hétéves futamidőt szab meg, az akció időtartama alatt a kérelmezőknek 560 ezer forintért cserébe havi 13 900 forintot, 880 ezerért havi 21 900-at kell fizetnie. Az akciós részletösszegek azonban csak a törlesztési idő első 12 hónapjára érvényesek. Euróalapon öt és hét évre vonatkozik a kedvezményes ajánlat: 60 hónapra 360, 74-re 710 ezer forintnak megfelelő devizát lehet felvenni, kezdetben havi 9900, illetve 15 900 forintért cserébe. Az akciós törlesztőrészletek viszont ebben az esetben sem a teljes futamidőre, csupán annak első hat hónapjára értendők.

A CIB-nél az év végéig forintgyorskölcsönt vagy személyi kölcsönt igénylőknek a kezelési költség elengedését ajánlja a bank november 3-a óta, az akció az euróban igényelhető konstrukciókra nem vonatkozik. A THM-ek alapján egyébként az euróalapú, fedezet nélküli hitelek most amúgy is drágábbak a CIB választékában a forintban denomináltaknál.

Igazi ügyfélcsalogató akcióval a többi bank egyelőre nem rukkolt elő. Az OTP honlapján például az egymillió forintos, ötéves futamidejű, forintalapú személyi kölcsönre hívják fel a böngészők figyelmét, amelynek havi díja jelenleg 31 495 forint. Az OTP-nél legalább hat hónapja vezetett lakossági folyószámlával és a mindenkori nettó minimálbér összegét elérő jövedelemmel vagy nyugdíjátutalással rendelkező ügyfelek ennél olcsóbban is hozzájuthatnak a hitelhez.

Az úgynevezett A típusú kliensek ugyanis az előbbi hitel felvétele esetén 30 062 forintos havi törlesztőre számíthatnak. A Budapest Bank forint- és svájcifrank-alapon ajánlja jelenleg a fedezet nélküli kölcsöneit háromszázezer és hatmillió forint között: az igénylők svájci frankban felvett esetén 20,91, forintban denomináltnál 24,97 százalékos THM-re számíthatnak. Az UniCreditnél forintban, euróban és svájci frankban denominált személyi kölcsönök is választhatók: a forintalapú termékhez tartozó 23,48 százalékos THM mindössze 207 bázisponttal magasabb, mint a legkedvezőbb, a svájci frankban felvettre vonatkozó mutató. A K&H-nál az úgynevezett Akvizíciós vagy a 4000+ számlavezetési csomag igénylése esetén tornázható lejjebb a normál kölcsönökre vonatkozó ár, ezzel akár 16,48 százalékos THM mellett is igényelhető frankalapú hitel. Az MKB október közepe óta személyi kölcsönt is kizárólag forintban nyújt, ennek THM-je a kondíciós lista szerint jelenleg 30,34 százalék, ha a banknál vezetett folyószámlára folyósíttatja az ügyfél. VG

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek