Pénz- és tőkepiac

Előnyök a devizásoknak

Kríziskezelés. Megszületett a megállapodás a kormány és a vezető hazai kereskedelmi bankok között a devizahitelesek törlesztési összegeinek emelkedéséből adódó terhek mérsékléséről. E szerint az aláíró pénzintézetek az árfolyam-ingadozás ügyfelekre gyakorolt kedvezőtlen hatásait négyféle eszközzel csillapíthatják: külön díj felszámítása nélkül meghosszabbíthatják a futamidőt, ez év végéig az átváltásnál fölmerülő költségek felszámítása nélkül forintalapúvá alakíthatják a hitelt, a munkanélkülivé vált adós számára engedélyezhetik a törlesztés átmeneti könnyítését, és végül december 31-ig „rugalmasan kezelik” a devizahitelek előtörlesztését.

„Mindenkinek érdeke, hogy a devizahitelesek az árfolyamkilengések esetén védelmet kapjanak” – hangsúlyozta Veres János pénzügyminiszter a megállapodásról szóló sajtótájékoztatón, de hozzátette: a kormánynak nem célja átvállalni tőlük a hitelek kockázatát, azt az ügyfeleknek kell viselniük.

A bankok nem titkolják, nem örülnek annak, hogy a kormány az ő nyakukba akarja varrni az adósok által viselendő kockázat egy részét. „A bankszektor nem kezdeményezte, sőt a kormány erőteljes ráhatására egyezett csak bele a megállapodásba” – hangsúlyozta Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója a sajtótájékoztatón. A bankszövetség erkölcsileg aggályosnak ítéli, hogy egy olyan időszakban, amikor a hitelportfóliók romlanak, és a lakosság fizetési hajlandósága csökken, a bankoknak bele kell menniük egy olyan megállapodásba, amely nem a tulajdonosok és a betétesek, hanem az adósok védelmét szolgálja. A hitelintézetek végül azért írták alá a dokumentumot, mert lojálisak akartak maradni a kormányhoz, és maguk is azt szeretnék, ha ésszerű keretek között az ügyfeleik képesek lennének eleget tenni a kötelezettségeiknek.

Felcsuti lapunknak külön elmondta, a hitelintézetek legnagyobb félelme az volt, hogy a megállapodásnak negatív üzenete lehet a nemzetközi piacon, és a nagyobb kockázatot vállaló hazai bankszektor még nehezebben juthat devizaforrásokhoz. Ezen a téren pedig már most is aggasztó a helyzet, több hitelintézetnek, így az MKB Banknak, a Volksbanknak, a Raiffeisen Banknak és a CIB Banknak is fel kellett függesztenie svájcifrank-alapú hitelezését.

A megállapodást aláíró bankok várhatóan a jövő héttől vezethetik be az intézkedéseket, radikális változásokra azonban nem érdemes számítani az üzletpolitikákban. A lapunk kérdéseire válaszoló bankok közölték, vészhelyzetben már korábban is adtak bizonyos kedvezményeket a megszoruló devizahiteleseknek. Az UniCredit Banknál például kétéves türelmi időt lehetett kérni futamidő közben, és az MKB Bank is hajlott arra, hogy egyezkedjen a nehéz helyzetben lévő adósokkal.

Az adósok egy része egyébként az új engedményekkel sem nyer sokat. A futamidő hosszabbításával csak azoknak csökkenhet számottevő mértékben a részletük, akik viszonylag rövidebb távra vettek fel kölcsönt, a türelmi idős kölcsönöknél (ahol csak kamatot és kezelési költséget fizet az ügyfél) pedig nem lehet ezzel a módszerrel a törlesztőrészleteket mérsékelni. A devizahitelek forintra való konvertálása a magas forintkamatok miatt szintén nem éri meg az adósnak, ezzel a lépéssel ugyanis a törlesztőrészlete azonnal a jelenlegi másfél-kétszeresére ugrana. Az előtörlesztések „rugalmas kezelésébe” pedig a bankok csak úgy lesznek hajlandók belemenni, ha az adós állja a tényleges költségeket. HBAz aláíró bankok

OTP Bank

Erste Bank Hungary

CIB Bank

Raiffeisen Bank

Kereskedelmi és Hitelbank

UniCredit Bank Hungary

FHB Jelzálogbank

MKB Bank

Magyar Takarékszövetkezeti Bank

Erste Bank Hungary

CIB Bank

Raiffeisen Bank

Kereskedelmi és Hitelbank

UniCredit Bank Hungary

FHB Jelzálogbank

MKB Bank

Magyar Takarékszövetkezeti Bank-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek