Pénz- és tőkepiac

Emelkedésben zárják a hetet a piacok

A globális részvénypiaci indexek a pozitív tartományban mozognak pénteken. Európában a bányatársaságok és az energetikai szektor húzz a kosarat.

Az MSCI Világindex 1 százalékot emelkedett 902,83 pontra. Európában a 600 vezető vállalat mutatóit követő Dow Jones Stoxx 600 index 1,9 százalékot emelkedett, a vezető nemzeti mutatók mind felfelé mozognak. A londoni FTSE-100 plusz 2,87 százalékon, a párizsi CAC-40 plusz 1,86 százalékon, míg a frankfurti DAX Index 2,78 százalékon mozgott délelőtt. A DJ Euro 50 is fölfelé tart: 2,30 százalékon állt a mutató.

Az európai ralit a javuló profit várakozások okozzák: a Credit Agricole a vártnál jobb harmadik negyedéves eredményt jelentett, a bankóriás részvényeinek ára 7,6 százalékkal emelkedett ezt követően. A Vinci - amely a világ legnagyobb építőipari vállalata - 8,2 százalékot emelkedett, míg legnagyobb bányatársaság a BHP Billiton 4,3 százalékos pluszban van. A BP Plc – a második legnagyobb olajipari cég – 5,6 százalékkal ér többet tegnapi záróáránál ma délelőtt.

A feltörekvő piacokon is erős a felfelé ható nyomás: a prágai PX index például 4,36 százalékos emelkedésben van, míg a BUX index 5,1 százalékot emelkedett ma eddig. A varsói WIG-20 plusz 2,16, a bécsi ATX plusz 2,28 százalékon áll. Az orosz Micex Index mínusz 0,17 százalékkal kezdte a reggeli kereskedést, de ismervén az ottani hektikus hangulatot, ez nem számít rossznak (tegnap például be kellett zárni a tőzsdét, miután 17 százalékot zuhant a mutató).

ATX részvény index mutató Dow Jones Európa CAC-40 WIG-20 FTSE-100 londoni Micex BHP Billiton frankfurti tőzsde DAX MSCI Credit Agricole rali varsói BUX Vinci párizsi Orosz bécsi BP Plc prágai PX világindex hektikus hangulat
Kapcsolódó cikkek