Pénz- és tőkepiac

Kamatot vágott a kínai központi bank, áremelkedés kezdődött

Mélypontról kapaszkodnak fel a nyersanyagárak, miután a kínai központi bank rendkívüli ülésén 6,66 százalékról 5,58 százalékra csökkentette az egy évre szóló kamatrátáját. Kína a világ legnagyobb nyersanyag vásárlója, a hatalmas ázsiai ország gazdaságának fékezése miatt az utóbbi hetekben több éves mélypontra süllyedt a legfontosabb termékek árfolyama.

A kínai központi bank az elmúlt 10 hétben már negyedszerre vágott az alaprátán, ugyanis az ország gazdasági növekedése a harmadik negyedévben éves alapon számolva 11-ről 9 százalékra lassult. Kína élénkítő csomaggal is igyekszik tartani a gazdasági növekedésének tempóját, a tervek szerint 586 milliárd dolláros kedvezményes hitelkeretet nyújt a vállalatainak.

A könnyűolaj ára – a kamatdöntést követően – 1,3 százalékot emelkedett 51,45 dollárra hordónként a New Yorki kereskedésben. A kőolaj így is elveszítette az értékének 65 százalékát nyár óta, ezért a nagy kitermelők kisebb mennyiséget hoznak a felszínre a fekete aranyból, hogy a kínálati oldalon akadályozzák meg az ár összeomlását. Ma délelőtt az orosz pénzügyminiszter Alekszej Kudrin bejelentette, hogy megnyitják az orosz állami olajalapot, ugyanis a költségvetés bevételi oldalát súlyosan érinti a nyersolaj világpiaci árzuhanása. Oroszországnak két alapja is van, amelyben a magas olajárakból származó bevételek egy részét tartalékolják arra az esetre, ha az árak esni kezdenének. A nagyobb tartalékalapban 131 milliárd dollár van, míg a kisebb „jóléti” alapban 61 milliárd. Kudrin a költségvetési egyenleg javítására és gazdaságélénkítő csomag összeállítására 36 milliárd dollárt tervez kivenni az alapokból.

A ma délelőtti kínai kamatdöntés más nyersanyagárra is hatással volt: elsősorban a recesszióra érzékeny nemesfémek árfolyammozgása indult meg felfelé. Az alumínium három hónapos szállításra 1 dollárt drágult 1811 dollárra tonnánként, a réz tonnájának ára pedig 40 dollárt drágult 3735 dollárra. A réz egyébként más okból is drágul, ugyanis a legfontosabb építőipari fém tartalékok 875 tonnával csökkentek ebben a hónapban: 286 350 tonnára. A grafit 25 dollárt drágult, egy tonna 1215 dollárba kerül.

A nemesfémek esetében az árzuhanásra gyakorol fékező hatást a kínai központi bank döntése. Az arany jegyzése az erős dollár miatt esik tegnapi hat hetes rekord értékéről. Elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy az arany tipikusan a dollár mozgásával ellentétes irányba halat. Egy uncia nemesfém azonnali szállításának ára 1,4 százalékkal csökkent 809,90 dollárra (decemberi szállításának ára 0,2 százalékkal csökkent 817 dollárra). Más nemesfémek közül, az ezüst ára már emelkedik, egy uncia 0,4 százalékkal ér többet 10,37 dollár, a platina jegyzése 0,5 százalékkal nőtt 874 dollárra unciánként, míg a palládium ára 0,6 százalékkal csökkent 197,25 dollárra.

A jövő évre vonatkozó elemzések között nagy a szórás: egyesek szerint a globális hatására már elérte a mélypontot az árupiaci jegyzések többsége. Mások szerint a java még hátra van, ugyanis a lassulást csak később követi a kereslet meredek esése. A minap napvilágot látott egyik elemzés szerint - amelyet az Australia & New Zealand Banking Group végzett – az árfolyamok még további 10-15 százalékot fognak esni. Főleg a kőolaj ára az, amelyik nem érte még el a gödör mélyét (ugyanis abból a spekulatív tőke kiárazódása is eltart még). Az elemzés szerint 40 dolláron fog megfordulni a könnyűolaj árfolyam trendje valamikor a jövő év közepén. Az árupiaci kosárra vonatkozó prognózis szerint jövőre átlagosan 40 százalékkal csökken a termények ára. Egyébként már az idei év is az elmúlt két évtized legmeredekebb árfolyamcsökkenését eredményezi az árupiacon. Főleg a kínai gazdaság lassulása határozza meg, hogy az energiahordozók és az ipari fémek jegyzésében mikor történik meg a trendváltás, egyelőre nagy a lefelé ható nyomás, amely jövő év közepéig biztosan eltart.

arany palládium alumínium kínai központi bank kőolaj réz ezüst platina grafit árupiac
Kapcsolódó cikkek