Pénz- és tőkepiac

Módosítja-e a bank a devizahitelezési politikáját?

A hazai hitelintézetek vezetői szerint egyelőre a kivárás jellemzi a kölcsön felvételét fontolgató lakossági ügyfeleket. Az új hiteleken belül ugyanakkor – a nyilvánvaló árelőny miatt – továbbra is fennmaradhat az idegen fizetőeszközben kihelyezett kölcsönök dominanciája, csak egy időre az eurókölcsönök felé tolódhat el a hangsúly.

Balázs László. A Magyarországi Volksbank Zrt. elnök-vezérigazgatója. Nagy árkülönbség. „Az árkülönbség még mindig akkora a devizahitelek javára, hogy valószínűtlennek tűnik a forintkölcsönök gyors térnyerése a lakossági kölcsönökön belül. A devizahitelek között ugyanakkor várható hangsúlyeltolódás az euróalapú konstrukciók javára, hiszen a svájcifrank-konstrukciók jóval nehezebben hozzáférhetők a piacon, s a Volksbank – több hitelintézethez hasonlóan – a közelmúltban felfüggesztette az alpesi devizában nyújtott kölcsönök folyósítását. A keresleti oldalon is tapasztalható változás, az eddiginél nagyobb óvatosságot látok a hitelfelvételnél: ez ugyanakkor érthető is, hiszen a bizonytalan gazdasági környezetben mindenki sokkal jobban megfontolja az olyan stratégiai, meghatározó döntéseket, mint például egy lakáshitel felvétele.”

Horváth Krisztina. A Raiffeisen Bank Zrt. vezérigazgató-helyettese. Marad a korlát. „A Raiffeisen Bank már korábban leállította a svájcifrank-alapú hitelek folyósítását a lakossági ügyfelek számára. A korlátozást két ütemben valósítottuk meg: először a jelzálogalapú hiteleknél, később pedig a személyi kölcsönöknél is. Bankunk emellett a korábbinál nagyobb hangsúlyt helyez a kockázatkezelésre a lakossági ügyfeleknél is, például a maximális futamidőt a lakáshiteleknél 35-ről 30 évre, a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél pedig 25-ről 20 évre módosítottuk. A frankalapú hitelekre vonatkozó korlátozás – amelyet egyre több piaci szereplő vezet be – véleményem szerint 2009 első fél évének végéig biztosan fennmarad majd, és további »miniválságokat« sem tartok elképzelhetetlennek.”

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Frank futamidő Bank csőd hitel jelzálog intézet
Kapcsolódó cikkek