Pénz- és tőkepiac

Nem érhető el az idei és a jövő évi terv sem az Allianznál

Allianz: 1,6 milliárd euró üzemi eredmény a harmadik negyedévben Veszteségleírások a Dresdner Bank tevékenysége miatt.

Bár a részvénypiaci viharok és a nehézségeket támasztó gazdasági környezet súlyosan befolyásolta a nemzetközi Allianz Csoport üzleti tevékenységének egészét, a pénzügyi szolgáltató megőrizte pénzügyi erejét és jövedelmezőségét 2008. harmadik negyedévében. A teljes árbevétel kismértékű, 3,8 százalékos csökkenést mutatott és 21,1 milliárd euró lett a 2007. harmadik negyedévének 21,9 milliárd eurós bevételével szemben. Az üzemi eredmény 1,6 milliárd euróra csökkent a tavalyi év azonos időszakában elért 2,6 milliárd euróhoz képest. A folytatólagos üzleti tevékenységből származó nettó árbevétel 545 millió euró, míg ez a 2007. évi harmadik negyedévben 2 milliárd volt. Az idei év első kilenc hónapjában az Allianz Csoport üzemi eredménye 6,5 milliárd euró lett az előző év azonos időszakában elért 7,7 milliárd euróval szemben. A folytatólagos üzleti tevékenységből származó nettó bevétel 4,2 milliárd euró lett, ami tavaly 6,1 milliárd euró volt az első kilenc hónapban.

A nehéz tőkepiaci feltételek a harmadik negyedévben negatívan befolyásolták az életbiztosítási és vagyonkezelési üzletág üzemi nyereségét. Mindemellett az Allianz Csoport legnagyobb üzleti területe, a nem-élet biztosítási üzletág ellenállónak bizonyult a pénzügyi válsággal szemben. A Dresdner Bank a folyamatban lévő eladása miatt szeptember 1-jei hatállyal a beszüntetett üzleti tevékenység címszó alatt szerepel a beszámolókban. A megszüntetett üzleti tevékenységekből a harmadik negyedévben 2,6 milliárd eurós veszteség származott. Ez a Dresdner Bank 1,2 milliárd eurós nettó veszteségéből és az 1,4 milliárd eurós IFRS5 szerinti tranzakciós alapú értékcsökkenésből tevődik össze a harmadik negyedévben.

A beszüntetett üzleti tevékenységekből származó veszteségek miatt a harmadik negyedévben az Allianz teljes nettó vesztesége 2 milliárd euró lett, szemben a tavalyi év azonos időszakának 1,9 milliárd eurós nyereségével. Az Allianz Csoport tőkeereje a 37,5 milliárd eurós saját tőkének köszönhetően továbbra is magas szinten áll. Hasonlóan kiemelkedő a 157 százalékos fizetőképességi ráta, amelynél már az 1,6 milliárd eurós elhatárolást is figyelembe vették.

A vagyon- és balesetbiztosítási üzletág megbízható teljesítményt nyújtott a harmadik negyedévben. A bruttó díjbevétel 10,8 milliárd euróra nőtt a tavalyi év hasonló időszakának 10,7 milliárd eurós eredményéhez képest. Az árfolyamváltozásokkal és konszolidációs hatásokkal korrigált árbevétel 7,8 százalékkal emelkedett. A harmadik negyedéves üzemi eredmény 1,2 milliárd euróra csökkent szemben a 2007. év harmadik negyedévének 1,5 milliárd eurós eredményével. Ez a visszaesés elsősorban két okra vezethető vissza: egyrészt a hitelbiztosítási területen jelentkező fizetési késedelmekre, mivel a beszállítók likviditási nehézségekkel küzdöttek. Ehhez társultak az amerikai agrárüzletág veszteségei, amelyek az árupiaci árak csökkenése miatt következtek be. A költséghányad a harmadik negyedévben 26,2 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 27,6 százalékról. Az egyesített ráta elérte a 96,2 százalékot a tavalyi év hasonló időszakának 94,1 százalékához képest.

Az élet-és egészségbiztosítási üzletágban a tavalyi év hasonló időszakának 10,2 milliárd eurós bevételéhez képest a díjbevétel 9,4 milliárd euróra csökkent a harmadik negyedévben. A pénzpiaci feltételek negatívan befolyásolták az „unit-linked” termékek eladását, amelyek bevétele 1,3 milliárd euróval csökkent, míg a hagyományos életbiztosítási ágazat bevétele 10 százalékkal (400 millió euróval) nőtt. A hagyományos életbiztosítások száma különösen Németországban, Svájcban és Franciaországban növekedett. Az Allianz banki szolgáltatásai – amelyhez Németországban az Oldenburgische Landesbank és egymillió allianzos üzletkötők által szerzett banki ügyfél, valamint Allianz banki szolgáltatások Olaszországban, Franciaországban és a új tagországokban tartoznak – a harmadik negyedévben 123 millió euró üzemi bevételt ért el. A 2008. év harmadik negyedévében az üzemi veszteség 17 millió euró, míg 2007. harmadik negyedévében 14 millió euró volt.

A Dresdner Bank, mint beszüntetett üzleti tevékenység, 747 millió euró üzemi bevételt ért el az egy évvel ezelőtti 1,2 milliárd euróhoz képest. A Dresdner Bank a harmadik negyedévben is küzdött a gyenge és változékony piacok kihívásaival. Az üzemi veszteség 2008. harmadik negyedévében 835 millió euró volt szemben a tavalyi év azonos időszakában elért 87 millió nyereséggel. A Dresdner Bank tőkehelyzetét mutató úgynevezett Tier1 ráta 8,1 százalék volt szeptember végén.

A vagyonkezelésnél az üzemi bevétel 698 millió euróra csökkent a tavalyi év azonos időszakának 803 millió eurójához képest. A vagyonkezelés 186 millió eurós üzemi eredményét erősen befolyásolták a nemzetközi pénzügyi és tőkepiaci hatások, ami 44 százalékos visszaesést jelent a tavalyi év erős, 330 millió eurós eredményéhez képest. Az idegen tulajdonú eszközök kezelése 754 milliárd euróra nőtt a harmadik negyedév végére a második negyedévi 740 milliárd euróról. A folyamatosan nehezedő feltételek ellenére a nettó beáramlások 5,6 milliárd euróra nőttek a harmadik negyedévre. A 44 milliárdos negatív tőkepiaci hatást ellensúlyozta az 53 milliárd eurós pozitív árfolyamváltozás.

Kilátásokkal kapcsolatban Helmut Perlet az Allianz igazgatósági tagja úgy nyilatkozott, hogy „jelentős tőkepiaci javulás nélkül a banki üzletág nélküli 9 milliárd euróra tervezett eredmény nem érhető el az idén és 2009-ben sem. Ilyen környezetben nem adható megbízható előrejelzés a jövő évi eredményeket illetően”.

Veszteségleírások a Dresdner Bank tevékenysége miatt.

VGO, Allianz-->

Dresdner Bank tőkepiaci feltételek fizetőképességi ráta Allianz Csoport tőkeereje üzemi eredmény harmadik negyedév Helmut Perlet
Kapcsolódó cikkek