Pénz- és tőkepiac

Újabb válsághullám jöhet

Nincs még vége a veszteségleírásoknak, az Oppenheimer elemzője szerint további 44 milliárd dolláros veszteséget könyvelhetnek el a negyedik negyedévben az amerikai bankok leértékelődő eszközeiken és a rossz hiteleiken - írja a Bloomberg.

További 44 milliárd dolláros leírást könyvelhetnek el az amerikai bankok a negyedik negyedévben az Oppenheimer & Co. elemzője, Meredith Whitney szerint. A szakértő úgy látja, hogy a számviteli szabályok változásai az egyes pénzügyi eszközök értékelésével kapcsolatban további 25 milliárd dollárnyi leírást eredményezhet a rossz hiteleken az elkövetkezendő 12 hónapban a bankszektorban - írja a Bloomberg.

A veszteségleírások és a tőkésítettség romlása miatt már több bank is kénytelen volt részt kérni a 700 milliárd dolláros pénzügyi mentőcsomagból - legutóbb a Citigroup, amely 20 milliárd dolláros tőkeinjekcióra szorult. Whitney szerint még sok bank fogja az állam segítségét kérni a következő egy évben. "Továbbra is óvatosak vagyunk a pénzügyi szektorral kapcsolatban eszközeik további leértékelődése és a gyenge gazdasági környezet elhúzódása következtében" - véli az elemző.

A hitelpiaci válság során a bankok által elkönyvelt veszteségleírok összértéke jelenleg már megközelíti az 1,000 milliárd dollárt.

portfolio.hu-->

Oppenheimer Citigroup Amerika Whitney bankok válság
Kapcsolódó cikkek