Pénz- és tőkepiac

Egyenletesen magas hozam a piaci hullámvasúton? Lehetséges

A keddi Fed-kamatcsökkentés miatt az amerikai irányadó kamat eddig még sosem látott szintekre süllyedt, és a további kamatcsökkentésnek gyakorlatilag nem maradt tere.

Lényegében megvalósult a piac által várt 75 bázispontos kamatvágás, a technikája viszont meglepő volt. Most nem konkrét rátát határozott meg a jegybank szerepét betöltő intézmény, hanem egy nulla és 0,25 százalék közötti sávos lebegtetését a kamatszintnek.

Az irányadó rátával párhuzamosan a diszkontrátát (a pénzintézetek ezen az áron kaphatnak hitelt a Fedtől) szintén 75 bázisponttal, 0,5 százalékra csökkentették. A fenti döntés hatása azonnal érezhető volt, ismét fellélegzett a globális tőkepiac, a főbb indexek komoly szárnyalással reagáltak, de leginkább a dollár gyengült a főbb devizákkal szemben.

Mit is jelent mindez a jövőre nézve? Részben azt, hogy a kamatcsökkentés időszaka véget ért, és valószínűleg a jövő év második negyedéig a történelmi mélypontnak számító szinten ragad az irányadó ráta. A jegybanki kommentár szerint azonban bőven akadnak még másfajta, jóval agresszívabb eszközök, amelyekkel beavatkozhatnak a piacon.

Ezeknek egy részét a Fed már a kamatcsökkentési sorozat alatt is alkalmazta: alátámasztotta a bankrendszert, közvetlenül hitelezett vállalatoknak, hatalmas mennyiségű pénzt pumpált a piacba és más külföldi jegybankokba. Az elkövetkező időszakban pedig az intézmény minden lehetséges eszközzel azon fog munkálkodni, hogy a pénz- és hitelpiacok zavartalanul működjenek, valamint élénkítse a recesszióba hanyatlott gazdaságot.

A kamatvágást követő átmeneti megnyugvás után is jöhetnek még a tőkepiacon hullámzások, amelyeket korántsem mindegy, hogyan lovagolunk meg. Igencsak limitált a magyar piacon azoknak az alapoknak a száma, amelyek egy esetleges további csökkenésből is hasznot húzhatnak. Pedig az lenne a cél, hogy minden piaci körülmény között attraktív hozamokat érhessenek el a befektetők.

Ebben segít az Aegon Vision Származtatott Befektetési Alap, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. prémium terméke, amelynek alapkezelője Heim Péter, a társaság elnöke.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

diszkontráta hozam Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. Aegon Vision Származtatott Befektetési Alap kamat
Kapcsolódó cikkek