Pénz- és tőkepiac

Újabb agresszív MNB-kamatcsökkentés? Így látja London Budapestet

Átlagosan a 4-5 százalékos sáv közepére, egyöntetűen jóval 5 százalék alá várják az éves összevetésű novemberi magyarországi inflációs ütemet londoni feltörekvő piaci elemzők, akik közül többen újabb agresszív jegybanki kamatcsökkentést is jósolnak erre a hónapra.

A tíz nagy londoni befektetési és gazdaságelemző ház - HSBC, Goldman Sachs, Deutsche Bank, Barclays Capital, Merrill Lynch, BNP Paribas, UBS, 4cast, JP Morgan, Dresdner Kleinwort - szakértői viszonylag széles sávban mozgó, 4,3-4,8 százalék közötti inflációs előrejelzéseket adtak, attól függően, hogy ki milyen mértékben súlyozza az elmúlt hetek forintgyengülését és az ezzel ellentétes irányban ható dezinflációs erőket, a gazdasági lassulást és a nyersanyag-árzuhanást.

A novemberre szóló prognózisok átlaga 4,58 százalék; az előző hónapban 5,1 százalékos tizenkét havi inflációt mértek Magyarországon.

A legderűlátóbb jóslatot a Merrill Lynch elemzői adták, 4,3 százalékos novemberi éves inflációt valószínűsítve. A ház szerint a magyarországi inflációs ütemet a nyersanyagárak "összeomlása" és a kedvező bázishatások hajtják lefelé. A cégszerint az október-novemberi forintgyengülés valamelyes felfelé ható kockázatot jelent az inflációra, de e kockázatot csekélynek ítélik, tekintettel a rendkívül alacsony üzleti bizalomra és az ebből eredő gyenge árérvényesítő képességre. A cég távlati előrejelzésében januárra és februárra 1,0-1,0 százalékpontos, áprilisra és májusra további 0,5-0,5 százalékpontos magyarországi kamatcsökkentések szerepelnek. A ház 2009 végére 5,50 százalékos MNB-kamatszintet valószínűsít.

A londoni elemzői körben általánosabb a 6,50-7,50 százalék közötti kamatszint-jóslat 2009 végére.

Az inflációs előrejelzési sáv felső határán volt a Barclays Capital és a BNP Paribas, egyaránt 4,8 százalékos novemberi inflációs prognózissal.

A Barclays Capital szakértői szerint a magyarországi dezinfláció továbbra is "fokozatos", a BNP Paribas elemzői pedig azt mondták, hogy a múlt hónapra, az egész kosárra számolva még csak korlátozott dezinflációs hatást várnak, elsősorban a forint korábbi gyengülése miatt.

A Goldman Sachs inflációs előrejelzése is az óvatosabbak közé tartozik: a ház 4,7 százalékos éves ütemet jósol novemberről. Ugyanakkor a GS londoni elemzői 4,00 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést várnak a következő 12 hónapra.

Olvassa el a JP Morgan elemzését a következő oldalon!

A JP Morgan bankcsoport prognózisa 4,5 százalékos, éves szintre számolt magyarországi inflációt valószínűsít novemberre. A cég elemzése szerint az élelmiszer- és üzemanyagár-összetevőben belépő kedvező bázishatások, valamint az üzemanyagárak havi összevetésű 8 százalékos zuhanása gyors novemberi dezinflációra vall.

A JP Morgan decemberre már 4 százalék alatti, teljes kosárra számolt éves inflációt vár, és az e hét eleji soron kívüli MNB-kamatcsökkentés után továbbra is számol az általa jósolt decemberi 1,00 százalékpontos csökkentés másik felének végrehajtásával, így a december 22-ei monetáris tanácsi értekezleten most fél százalékpontos enyhítést valószínűsít.

A ház az olajárak folytatódó lejtmenete miatt lefelé módosította magyarországi inflációs előrejelzését: 2009-re most már csak 2,5 százalékos - vagyis a 3 százalékos MNB-cél alá süllyedő - évi átlagos inflációt vár.

A JP Morgan londoni elemzői ugyanakkor azt jósolják, hogy a következő negyedévekre általuk valószínűsített fokozatos - a cég előrejelzése szerint 2009 első felében 290-ig terjedő - forintgyengülés, valamint a mostani olajárak nyomán belépő későbbi negatív bázishatások 2010-ben a célszintre emelik vissza az inflációt.

A forint és általánosságban a közép-európai valuták fokozatos gyengülésével más nagy londoni házak is számolnak; a BNP Paribas bankcsoport éves távlatú prognózisaiban is felbukkant például a 290 forintos, illetve a 4 zloty feletti euróárfolyam-jóslat.

A Barclays Capital éppen szerdán Londonban kiadott felzárkózó piaci előrejelzésében az szerepel, hogy a cég 2009-re átlagosan 285 forintos eurót vár, de ezzel együtt is osztja az MNB azon várakozását, hogy az 2009 végén közel lesz a 3 százalékos célhoz, mivel a gyengébb forintot ellentételezi az olajár-zuhanás és az MNB "legrosszabb forgatókönyvéhez közel lévőnek tűnő" várható GDP-visszaesés.

A Barclays Capital elemzői jövőre 55 dolláros átlagos olajárral számolnak, és reálértéken 1,7 százalékos magyar GDP-csökkenést jósolnak.

Az általános citybeli vélemény is az, hogy az MNB a rendezett piaci körülmények között zajló, nem hirtelen bekövetkező árfolyamsüllyedést el tudja viselni, tekintettel a recessziós gazdasági környezet és a zuhanó nyersanyagárak erőteljes dezinflációs hatására.

merill lynch JP Morgan BNP Barclays londoni elemzők Goldman
Kapcsolódó cikkek