Pénz- és tőkepiac

Gyengüléssel nyitott a forint, de délutánra erősödhet

Globális tényezők határozzák meg továbbra is a feltörekvő devizapiacot. A forint gyengüléssel nyitotta a mai kereskedést, de 11 órakor már némi korrekció is megfigyelhető volt az árfolyamban.

Jobbágy Sándor, a CIB bank elemzője elmondta, hogy a mostani gyengülés mögött egyértelműen a Fed tegnap esti ülésén elhangzott kommentár áll. Mint ismeretes az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény változatlanul hagyta az alapkamatot, viszont anti-inflációs veszélyt sejtető nyilatkozatott tett. A Fed vezetői továbbá bejelentették, hogy a központi bank közvetlen vásárlásba kezd az amerikai állampapírpiacon (de döntés erről még nem született).

Ez már az európai piacok zárását követően beerősítette a dollárt, amelynek árfolyama másfél százalékot süllyedt az euróval szemben. A forint 285,29-es záróárához képest ma délelőtt 287,40-ig gyengült az euróval szemben. Jobbágy Sándor elmondta, hogy a régiós devizák, a zloty és a cseh korona is hasonló mértékben kezdett ma gyengülni.

Az elemző szerint ugyanakkor ez a gyengülés nem jelentős, főleg, mivel a forint árfolyama korrigálásba is kezdett és jelenleg 286,60 körül ingadozik (összességében alig több mint fél százalékot gyengült). Jobbágy Sándor arra számít, hogy rövid távon (néhány hónapig) volatilis marad az árfolyam, némi korlátozott gyengülés is még lehetséges, de hosszú távon fokozatos erősödésre kell számítani. Az elemző kiemelte, hogy az anti-inflációs hatás miatt a jegybank jobban tolerálja a forint gyengülését, ezért nem valószínű jegybanki beavatkozás az árfolyam stabilizálására.

forint Jobbágy Sándor dollár Fed euró árfolyam
Kapcsolódó cikkek