Pénz- és tőkepiac

Olasz meló, avagy a"feketézés", mint válság elleni módszer

A válság hatásait a kormányzati késlekedés ellenére is nagyban tompíthatják a „fusizási” lehetőségek.

A gazdasági válság kezelésére vagy enyhítésére alkalmas terveket helyezett kilátásba az olasz miniszterelnök, ezek részleteiről későbbre ígért tájékoztatást. Az ottani viszonyokhoz a legjobban igazodó megoldásra azonban a közszolgálati ügyekben illetékes minisztere utalt: a politikus szerint elképzelhető, hogy a lakosság jelentős hányada fordul ismét a feketemunka felé, amelyet jobb- és baloldali kormányok sora keserves reformokkal tudott csak visszaszorítani az utóbbi egy-két évtizedben.

Az ütemes elbocsátások azzal fenyegetnek, hogy az állástalanok jelenleg 1,6 milliós tábora akár 0,6 millióval is növekedhet a következő hónapokban. Az olasz gyáriparos-szervezet, a Confindustria arra is rámutatott, hogy a kormány által eddig foganatosított nettó 5 milliárd eurós fiskális élénkítő csomag eltörpül a németek 70-80 milliárdos, a spanyolok 41 milliárdos, a fran-ciák 26 milliárdos, a britek ez utóbbihoz közel álló, hasonló programjával szemben.

A Reuters ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a gazdasági és pénzügyi zavarok súlyosbodása közepette sem tapasztalható társadalmi nyugtalanság Olaszországban. A feketegazdaság miatt a teljes kibocsátás akár 20-30 százalékkal is nagyobb lehet, mint amit a hivatalos statisztika mutat.

feketemunka Berlusconi Olaszország Confindustria
Kapcsolódó cikkek