Pénz- és tőkepiac

Államkötvények: mekkora a kockázat?

Két hónapos rekordot döntve 10,5 százalék fölé ugrott a múlt hét végére a hároméves államkötvények hozama, emiatt egyes szakemberek aggódnak az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) februárra előre hozott első államkötvény-auckiója miatt.

Hogy pontosan milyen futamidejű és mekkora állományú államkötvénnyel tartja meg idei első aukcióját az ÁKK, pénteken dől el, a kibocsátásra azonban még februárban sor kerülhet – erősítette meg lapunk kérdésére Borbély László, az intézmény vezérigazgató-helyettese. Sokáig nem érdemes halogatni a kibocsátásokat, a piac ugyanis igényli azok újraindítását.
Az első kibocsátás sikere fontos, ha ugyanis nem a várakozás szerint kelnének el a papírok, az lelassíthatja az államadósság-finanszírozás újraindítását.

A kockázat pedig nagy, ezt jól mutatja a kötvényhozamok rendkívül hektikus mozgása. Pénteken például 57–59 bázisponttal emelkedett két hónapos rekordra az államkötvények referenciahozama: a három- és az ötéves referenciaértékű papírok ismét két számjegyű, 10,52, illetve 10,49 százalékos hozammal forogtak. Tegnap ugyan csökkent a hozamszint, de továbbra is 10 százalék fölött maradt ennél a két futamidőnél.

Borbély szerint a hozamok azért ingadoznak, mert rendkívül szűkké vált a másodlagos piac, és ezzel Heim Péter, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő elnök-vezérigazgatója is egyetért. Arról azonban, hogy mikor kell elkezdeni a kibocsátásokat, Heim egészen másképp vélekedik: szerinte ameddig csak lehet, halogatni kellene az aukciót. „Amíg nem történik meg a fiskális kiigazítás, borítékolható a sikertelen aukció” – mondja.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Borbély heim államkötvény Aegon ÁKK
Kapcsolódó cikkek