Pénz- és tőkepiac

Meghamisíthatták a bankok az eredményeket – Felfüggesztették a felügyelet vezetőjét

Az amerikai pénzügyminisztériumhoz tartozó hitelintézeti felügyelet (Office of Thrift Supervision - OTS) elnökét sürgősen felfüggesztették állásából, mivel felmerült, hogy a nekik jelentő bankok meghamisíthatták eredményeiket.

Scott Polakoffot, az OTS vezetője, az amerikai állam egyik legmagasabb rangú bankfelügyelőjét felfüggesztették állásából, miután az általa vezetett szervezet ellen vizsgálat indult – írja a Washington Post. Az OTS a pénzügyminisztérium részeként működik és feladata a jelzálog alapú hitelekre szakosodott bankok ellenőrzése. A minisztérium illetékese most azt próbálja kideríteni: megengedte-e az OTS egyes pénzintézeteknek, hogy a válóságnál szebb képet fessenek pénzügyi helyzetükről?

A vizsgálat arra már fényt derített, hogy a szervezet nyugati államokat felügyelő vezető tisztségviselője, Darryl Dochow szemet hunyt afölött, hogy a IndyMac torzította stabilitására vonatkozó jelentését hetekkel azelőtt, hogy az állam átvette az irányítást a vergődő hitelintézet felett. Eric Thorson, az ügy kivizsgálásával megbízott szakértő úgy vélte, számtalan hasonló esetre került sor, maga az OTS eddig négy ilyen alkalomról számolt be.

Polakoff az OTS második embere volt a kérdéses időszakban és februártól az igazgató távozásával átvette az irányítást. A szervezetet most John E. Bowman irányítja, az eddig helyettes vezetőként dolgozó szakértőt Timothy Geithner jelölte erre a posztra.

A botrány kipattanását az teszi még érdekesebbé, hogy Timothy Geithner pénzügyminiszter éppen tegnap vázolta fel a pénzpiac felügyeletére vonatkozó radikális tervét. Eszerint a pénzügyi vállalatok ellenőrzését minden korábbinál magasabb szintre emelnék. Bár a részletek egyelőre nem ismertek, Washingtonban egy ideje tudható, hogy a felügyeletet a mostani szétaprózott rendszert leváltva egyetlen, a pénzügyminisztériumhoz tartozó ernyőszervezet hatáskörébe utalnák.

Erre a szerepre logikus választás lehet a Fed, de – mint arról beszámoltunk – az intézményt éppen amiatt érte erős kritika a közelmúltban, mert egyes politikusok szerint a válság idején túlterjeszkedett hatáskörén. Emellett felmerült annak lehetősége is, hogy a Fed vezetősége már három hónappal azelőtt értesült az AIG tervezett bónusz fizetéseiről, hogy azokra sor került volna. Amennyiben az AIG volt elnökének állításai igazak, nem csak a Fed-elnök Bernanke, de az ebben az időben a New Yorki Fed elnökeként működő jelenlegi pénzügyminiszter, Timothy Geithner is tudhatott a prémiumokról, amelyek óriási felháborodást keltettek az amerikai közvéleményben.

Az SEC háza táján még 2008 végén forrósodott fel a levegő. Ekkor merült fel a kérdés: hogyan fordulhatott elő, hogy Bernard Madoff észrevétlenül szervezte meg a világ legnagyobb piramisjátékát? A BBC akkori jelentése szerint kiderült, hogy a szervezet már csaknem tíz évvel korábban, 1999-ben kapott figyelmeztetéseket Madoffról. A botrány nyomán még ebben a hónapba leváltották a tőzsdefelügyelet vezetőjét, a posztra Barack Obama választotta ki Mary Shapirót.

Míg tehát a döntéshozók egy része a Fedet és a tőzsdefelügyeletet ellátó SEC-t kárhoztatja, addig mások éppen amiatt aggódnak, hogy túl nagy hatalom koncentrálódhat egy intézmény kezében. Ennek adott hangot tegnapi meghallgatásán az SEC vezetője. Mary Shapiro szerint a pénzpiac ellenőrzésének vezetője továbbra is az SEC kell, hogy legyen.

geithner Office of Thrift Supervision felügyelet Bank OTS jelzálog hamis
Kapcsolódó cikkek