Pénz- és tőkepiac

Nem csak akkor érdekes a svéd modell, ha szőke, hosszúlábú

Barack Obama egy svéd szakembert hívott Washingtonba a pénzpiaci válság kezelésére. Bo Lundgren beceneve Mr. Fix It és ő akadályozta meg a svéd bankrendszer összeomlását a kilencvenes években.

"A svéd modell korábban csak akkor volt érdekesek, ha szőke és hosszú lábú" – kuncogott a Wall Street Journal tréfáján Bo Lundgren, mielőtt az amerikai kormány hívására Washingtonba utazott. Barack Obama most a svéd modellt tartja a lehetséges megoldásnak.  Bo Lundgren, becenevén Mr. Fix It ("Rendbe hozza") tegnap ismertette az illetékes kongresszusi bizottság előtt a pénzpiac megmentésével kapcsolatos terveit. A svéd szakember pénzügyminiszterként már végigélt egy hasonló válságot: a kilencvenes években az ő közbelépése mentette meg a svéd bankrendszert az összeomlástól.

Lundgren piaci liberálisnak vallja magát, mint a Daily Telegraph-nak elmondta: ő került a legközelebb ahhoz, hogy liberális pártot alapítson Svédországban. Ez viszont nem akadályozta meg abban, hogy államosítson két bedőlni készülő bankot: 1992-ben a Nordbanken és a Gota Bank és állami irányítás alá került. Lundgren szerint válság idején kemény kézre van szükség.

A bizalom helyreállítása érdekében úgy nevezett "takaró garanciát" vezetett be a non-equity követelésekre. Stressz tesztet követően eldöntötték, mely bankok egészségesek és melyeket kell államosítani. A mérgező eszközöket két, egyéni irányítás alatt álló rossz bankba csoportosították, a jó eszközök pedig egy összevont bankba kerültek. Ugyanakkor a svéd kormány – az amerikai gyakorlattal ellentétben – nem vásárolta fel a rossz eszközöket azoktól a bankoktól, amelyek bármely részben magánkézben maradtak.

államosít privatizál Bank csőd svéd válság lundgren
Kapcsolódó cikkek