Pénz- és tőkepiac

Hosszú távon megéri kötvényt jegyezni! - Részletek

Egységes a piaci szereplők véleménye abban, hogy a banki kötvénynek van létjogosultsága a jelenlegi betéti ajánlatok mellett is.

Igaz, ezek töretlen népszerűsége a hitelpapírok értékesítésének azért nem tesz jót, ám aki hosszabb távon keres biztonságos befektetési lehetőséget, annak megfontolandó alternatívát nyújthat a papírok jegyzése, hiszen ezek versenyképes hozammal szállnak ringbe az ügyfelek megtakarításaiért.

Aki akar, jelenleg is több bankban jegyezhet kötvényt. Az MKB Bank havi rendszerességgel értékesít kötvényeket aukció vagy jegyzés útján. A hitelintézet véleménye szerint a betétjellegű termékek más típusú befektetési formát képviselnek, mint a hitelviszonyt megtestesítő, a bank által kibocsátott értékpapírok. Más-más befektetői igényt elégítenek ki mind futamidő, mind likviditás, mind kamat/hozam tekintetében.

A befektetési termékkínálat bővítése, az ügyféligények kiszolgálása és a banki forrásállomány diverzifikálása mindkét megtakarítási terméktípus számára egyforma létjogosultságot ad – indokolnak a banknál, ahol aktuálisan az MKB Változó Kamatozású kötvények és az MKB Diszkontkötvények jegyzése folyik.

Előbbiek közül a mostani, 2011 februárjában lejáró MKB III. változó kamatozású, kamata negyedévente a mindenkori pénzpiaci kamatokhoz igazodik (3 havi Bubor + 25 bázispont). A kötvény május 6-ig érvényes kamata évi 9,73 százalék. A hitelintézetnél egyébként lapunknak elmondták, tervezik éven túli fix kamatozású kötvény kibocsátását is.

Az OTP-nél is jegyezhető jelenleg saját kibocsátású kötvénysorozat, ezenfelül a bank kibocsátási stratégiájának megfelelően folyamatosan, egész évben tervez kötvénykibocsátást. Az egyéves futamidejű értékpapír hozama évi 11 százalék, hétfő óta jegyezhető holnapig. Az OTP-nél egyébként az idén már több mint 72 milliárd forint értékben jegyeztek saját kötvényeket a befektetők.

A hitelintézet tapasztalatai szerint elsősorban a biztonságra törekvő, középtávra befektetni kívánók keresik ezt a megtakarítási formát, hiszen fix kamatozásának és lejáratának köszönhetően pontosan lehet kalkulálni a bevétellel a futamidő végén.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

OTP kibocsát jegyez fix kamatozás középtáv hitel MKB kötvény betét aukció hosszú táv kamat
Kapcsolódó cikkek