Pénz- és tőkepiac

A norvégok is vágtak, holnap újabb döntések

A gazdasági válság fékezésére 50 bázispontos vágást hajtott végre ma a norvég jegybank: 1,50 százalékra süllyedt az északi ország kamatszintje.

 Komoly mértékű vágást hajtott végre ma a román jegybank is (igaz ott az elemzők fele ekkorát vártak), keleti szomszédunknál 9,50 százalékra csökkent a lej után fizetett felár. Ma döntött a kamatról a szerb jegybank is, déli szomszédunknál – dinár árfolyamzuhanása miatt – változatlanul: 14 százalékon maradt az alapráta. Holnap folytatók a kamatdöntések sorozata Európa szerte.

Legjelentősebb döntést az Európai Központi Banktól várják az elemzők: a Bloomberg hírügynökségen megkérdezett 53 közgazdász egyöntetűen 25 bázispontos csökkentést jósol, ezzel historikus szintre, 1 százalékra süllyedhet az alapkamat a közös térségben. A hírügynökségnek nyilatkozó szakértők ugyanakkor kamattartást jósolnak a prágai döntéshozók esetében: a cseh alapráta 1,75 százalékon maradhat, valamint a Bank of England sem nyúl hozzá a szigetország 0,50 százalékos irányadó rátájához.

Norvég Bank of England ráta cseh szerb árfolyam irányadó kamat román
Kapcsolódó cikkek