Pénz- és tőkepiac

Aki vitába szállt az IMF-el - Máris helyesbít a Valutaalap!

Az Osztrák Nemzeti Bank (ÖNB) kezdettől fogva nem akarta elhinni a magas küladósság-adatokat, amelyeket a nemzetközi Valutaalap (IMF) Kelet-Európáról közölt - idézte egy osztrák lap szombaton Ewald Nowotny jegybankelnököt.

Az áprilisban közzétett, 38 feltörekvő gazdaság adatait is tartalmazó globális pénzügyi stabilitási jelentés után elhangzottak olyan vélemények, melyek szerint az osztrák bankok erős kelet-európai kitettsége egyenesen államcsőddel fenyegeti Ausztriát. Nowotny - Dominique Strauss-Kahn IMF-vezérigazgatóval együtt - azok közé tartozott, akik vitába szálltak a borúlátó értékelésekkel.

Az osztrák pénzintézetek - a külföldi tulajdonban lévő Bank Austriát és a Hypo Group Alpe Adriát (HGAA) is beleértve - 200-300 milliárd euró külföldi hitelt helyeztek ki a térség országaiban. Ezzel azonban nem szűntek meg a bankok kockázatai Kelet-Európában - figyelmeztetett Ewald Nowotny a Die Pressének adott nyilatkozatában. "Tárgyilagosan ki kell mondani, hogy a térségben nagy gondok vannak, többek között a devizahiteleknek az összes hitelbevételhez viszonyított arányával".

Egyes országok adósságrátája a korrekció után is magas, a tényleges kockázatok azonban nagyon különbözőek az egyes országokban - tette hozzá. Az ÖNB-elnök várakozásai szerint mindamellett az osztrák bankok nem fogják teljes egészében igénybe venni a 100 milliárd eurós állami bankmentő csomagot.

A Financial Times című brit üzleti lap adott hírt arról, hogy az IMF felülvizsgálta a korábban közölt számokat. Néhány ország esetében máris helyesbítettek, és további országok esetében is módosítások következhetnek. Csehország esetében például 236 százalékosról 89 százalékosra javította az IMF a tartalékarányos küladósság-rátát, Észtországét 210-ről 132-re, Ukrajnáét pedig 208-ról 116 százalékra módosította.

 A Financial Times szerint a tartalékokhoz mért külső adósság-refinanszírozási igény még a felülvizsgálat után is sokkal magasabb Kelet-Európában, mint például Afrikában, Latin-Amerikában vagy Ázsiában.

IMF Hypo Group Alpe Adria Valutaalap
Kapcsolódó cikkek