Pénz- és tőkepiac

Féléves csúcson a kőolaj ára

Hat havi csúcsra drágult a kőolaj, amelyet a részvény piaci rali, és a globális kereslet visszatérte hajt magasabb szintekre.

Az amerikai könnyűolaj (WTI) árfolyama 2,5 százalékot emelkedett 60,25 dollárra hordónként, ahol utoljára tavaly november 11-én járt a jegyzés. Idén 33 százalékot drágult a kontraktus (júniusi szállítás). Az északi tengeri brent árfolyam 2 százalékot kapaszkodott 59,65 dollárra hordónként a londoni ICE tőzsdén.

A mostani energia drágulást több tényező okozza: egyfelől a globális pénzpiaci hangulat segíti az árupiaci ralit, a részvények világszerte 2-3 százalékos pluszban mozognak. De a kereslet növekedéséről, illetve a kínálati oldal bizonytalanságairól szóló hírek is drágítóan hatnak. Az amerikai olaj tartalékok várhatóan 1,75 millió hordóval csökkentek a május 15-vel záródó héten – a Bloomberg hírügynökség előzetes felmérése szerint. Ezzel 370,6 millió hordóra apadna a tartalékállomány, amelyről holnap ad ki jelentést az energia ügynökség.

Az Egyesült Államokban ma tűz ütött ki az egyik delaware-i finomítóban, ahol le kellett állítani az üzemet, a nyári motoros szezon beindulása előtt ez érvágás a benzinkutaknak. Nigériában két vezetéket robbantottak fel lázadó csoportok a múlt héten, amelyért a helyi érdekeket képviselő nemzetközi konzorciumok ellen fellépő MEND csoport vállalta a felelőséget. A vezetékek az amerikai Chevronnak szállítottak volna fekete aranyat.

A globális piaci hangulat javulás ül ki az energia szektorra is – mondja Eugene Weinberg, a Commerzbank AG elemzője, aki hozzáteszi: ha a részvénypiaci rali folytatódik, akkor a kőolaj árazás sem áll le a 60 dollárnál.

fekete arany kőolaj WTI rali Brent
Kapcsolódó cikkek