Pénz- és tőkepiac

Generali: Korai még hinni a gyors magyar fellendülésben!

Minden idők egyik legdinamikusabb medvepiaci raliját láthattuk az elmúlt két hónapban, amelyből a magyar részvénypiac is kivette részét – elsődlegesen az OTP vezérletével – fogalmaz a Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere.

A gazdasági visszaesés elkerülhetetlen következményei, a lakosságot érintő megszorítások, a vállalati csődhullám még alig kezdődtek el hazánkban, így egyelőre meglehetősen korai nagyobb hitet táplálni egy gyors fellendülés irányába. Érdemes defenzív befektetési formákat választani, mert meglátásunk szerint a vezető magyar részvények előtti további emelkedési potenciál már nem jelentős rövidtávon.” – mutat rá ma megjelent elemzésében Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere.

Pallag Róbert a hazai tőzsdei cégek első negyedéves eredményeivel kapcsolatban elmondta: az elemzői várakozásokhoz képest nem számítanak nagy meglepetésekre a hazai vezető szereplőit illetően, nyilvánvalóan egyik társaság sem lehet teljesen védett a válsággal szemben.

„Még egy ennyire sokrétű és mély krízis során sem eshet vissza folyamatosan a gazdasági aktivitás, az iparági készletek csökkenése, az átmenetileg elhalasztott beszerzések időről időre generálnak bizonyos keresletet, amely a gazdasági aktivitást növelő hatással jár együtt. Nem szabad lebecsülni a stabilizációs intézkedések és a bejelentett, korábban soha nem látott méretű mentőcsomagok gazdaságösztönző hatását sem, de tudatában kell lenni annak, hogy ezen lépések többsége csupán átmeneti segítséget nyújthat.” – hangsúlyozta Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere, majd hozzátette: megítélésünk szerint a válság még nem ért véget, a lassú stabilizálódást ígérő jelek ellenére sajnos változatlanul több a nyitott kérdés, mint a válasz.

Az elemző szerint a strukturális problémákra mindeddig nincsenek bevált receptek, éppen ezért csak az idő dönti majd el, hogyan és mikor sikerül adekvát válaszokat adni. Az azonban nagyon valószínűnek látszik, hogy a megoldás kulcsa nem a mesterséges eszközökkel átmenetileg felfuttatott fogyasztás lehet, hanem éppen ellenkezőleg, egy olyan periódus, amely az újra növekedésnek induló megtakarításokon keresztül segít elő egy valószínűleg lassan felpörgő, de fenntartható keresletet.” – hívja fel a figyelmet a Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere.

részvény portfólió tőzsde fogyasztás rali stabilizáció befektetés csomag válság
Kapcsolódó cikkek