Pénz- és tőkepiac

Megugrott a BNP profitja, kilőtt az árfolyam

Az elemzői várakozásokat felülmúlta a BNP Paribas idei első negyedéves profitja. A nettó jövedelme 1,56 milliárd euró lett - a szakértők 784 millió eurót vártak - amely 21 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.

 A tetemes plusz jövedelmet a bank befektetési részlege hozta össze, amely a tőkepiaci helyzet stabilizálódásából tudott profitálni. A BNP árfolyama a hírt követően szerda délutánra 6,5 százalékot emelkedett 44,95 euróra, ezzel Franciaország legnagyobb bankjának értéke idén 49 százalékkal nőtt, piaci értéke 49,4 milliárd euró.

A második legnagyobb francia hitelintézet, a Credit Agricole árfolyama idén 43 százalékot emelkedett, míg a harmadik legnagyobb, a Societe Generale 21 százalékot volt képes emelkedni. A BNP a profit jelentős részét a bank a rossz hitelekkel szembeni tartalékolásra kénytelen költeni.

„Az eredmények mindenképpen jobbak a vártnál. Az erős profitot a fix jövedelmek után hozta össze a bank.” – mondja Kian Abouhossein, a JPMorgan Chase londoni elemzője, aki semleges ajánlást tart fenn a BNP-n.

profit Credit Agricole Societe Generale BNP Paribas
Kapcsolódó cikkek