Pénz- és tőkepiac

A forint zuhant a legnagyobbat

A hazai fizetőeszköz árfolyama 1,3 százalékot emelkedett az euróval szemben: 282,64-es szintre kedd délután. Zárásra a 281-es értéken stabilizálódott a jegyzés.

A svájci frank ára is emelkedett a délutáni bankközi devizapiacon: 185,207 forintba került az alpesi ország pénze. A dollár nap végére viszont olcsóbb lett, reggel még 200 forint volt a váltás, zárásra 196,6 forintra süllyedt az ár.

A kelet-európai fizetőeszközök gyengülését a forint vezeti, miután a befektetők a lett deviza leértékelésétől tartanak (mind két országot a Nemzetközi Valutaalap segítette ki tavaly ősszel). A lett kormány tanácsadója: Bengt Dennis, volt svéd jegybank tanácstag ma úgy nyilatkozott, hogy a lat (Lettország devizájának) leértékelésére lehet szükség. Jelenleg az euróhoz kötik a fizetőeszközt. „A befektetők félnek, hogy Lettország leértékeli a latot, emiatt régió szerte eladásba kezdtek, ez nyomás alá helyezi a forintot, a zloty-t és a koronát” – mondja Bartosz Pawlowski, a BNP Paribas londoni elemzője.

A forint gyengüléséhez hozzájárult, hogy a Moody’s International megerősítette: továbbra is negatívon tartja a magyar bankrendszer kilátásait, mivel „a gazdasági kockázatok beépültek a rendszerbe.”

A régiós deviza társak közül, a lengyel zloty 0,6 százalékot gyengült 4,4868-as szintre az euróval szemben, a cseh korona 0,5 százalékot esett 26,810-es szintig a közös pénz ellenében. A román lej értékének 0,1 százalékát veszítette el: 4,1873-ig gyengült az euróval szemben, míg a török líra 0,3 százalékot gyengült 1,5284-re a dollár ellenében.

forint lat dollár japán jen svájci frank euró árfolyam
Kapcsolódó cikkek