Pénz- és tőkepiac

Életbiztosítással kombinált lakáshitel - Túl kockázatos?

Lassan tisztulni kezd a pénzügyi piac egyik legkockázatosabb lakossági szegmense, az életbiztosításokkal kombinált jelzáloghitelek területe.

Több bank is felfüggesztette az ilyen kombinációk értékesítését, ahol viszont még kapható, ott már csak hagyományos életbiztosítással variálható a kölcsön. A termék óriási kockázatát ugyanis éppen az jelentette, hogy több helyen befektetéshez kapcsolt, unit-linked biztosítást is választhattak hitelük mellé az ügyfelek, s ezeken százalékosan két számjegyű mínuszok is felhalmozódhattak.

Az ilyen konstrukciók lényege, hogy a futamidő során az ügyfél a banknak csak a kölcsön kamatát és a kezelési költséget fizeti, miközben a tőkerészt egy életbiztosításban gyűjti, amelyből a futamidő végén rendezi a tartozást. Csakhogy ha ez unit-linked, nincs garancia arra, hogy a mögötte lévő eszközalapok elég jól teljesítenek, és a futamidő végén valóban elegendő lesz a megtakarított pénz a kölcsön visszafizetésére.

A válság kirobbanása óta a piacok zuhanása sok kombi hiteles klienst sodort bajba, erre a pénzügyi felügyelet is fokozottan figyel, és úgy tűnik, a bankok is mérséklik ügyfeleik kockázatát és természetesen sajátjukat is.

A Raiffeisen például már tavaly október vége óta nem ad el ilyen terméket, de felfüggesztette értékesítését a CIB is. A CIB-nél lapunk kérdésére elismerték: a kombi hitelek között is vannak problémásak, próbálnak a számukra is kidolgozni valamiféle könnyítési lehetőséget.

Azoknál a hitelintézeteknél, ahol korábban is csak a hagyományos életbiztosítással lehetett kombinálni a kölcsönt, még most is választhat ilyen terméket az ügyfél, így az UniCreditnél, a Budapest Banknál, a K&H-nál, az MKB-nál, az OTP-nél is. Komócsi Sándor, az UniCredit ügyvezető igazgatója úgy véli: az ilyen konstrukciók még mindig biztonságos megoldást jelentenek a hiteligényekre.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

kölcsön futamidő OTP kombinált hitel UniCredit Raiffeisen MKB unit-linked biztosítás életbiztosítás kamat
Kapcsolódó cikkek