Pénz- és tőkepiac

Ismét felfuthat itthon a devizahitelezés

A devizahitelezés ismételt felfutásához vezethet, ha a svájci jegybank interveniálással erősíti a frankot, miközben a hazai kamatpálya hosszú távon is a merevség állapotában ragad. A Bloomberg hírügynökség és a Reuters elemzői felmérése szerint a monetáris tanács nem változtat a 9,5 százalékos jegybanki alapkamaton hétfőn.

 Elemzők szerint egyre kisebb az esélye, hogy essen a kamatszint, ahogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) óvatos politikája miatt ódzkodik csökkenteni a forint feláron, miközben a Svájci Nemzeti Bank (SNB) újabb interveniálásra készül. Ennek ellenére fennmarad az árfolyamkockázat a devizahitelek esetében, ugyanis a forint továbbra is hektikus mozgást végez, az elmúlt hetekben a legjelentősebb gyengülést élte meg a magyar fizetőeszköz a feltörekvő pénznemek közül.

„A forint marad továbbra is a legsérülékenyebb deviza a térségben, mivel Magyarország rendelkezik a legjelentősebb arányos külső adóssággal a kelet-közép európai országok közül” – véli Simon Quijano-Evans, a Credit Agricole Cheuvreux bécsi központú kelet-európai piaci stratégája. Az elemző ehhez hozzátette: „nehéz hónapok elé néz a forint a nyáron, hiába ragad magas szinten a magyar kamat.”

Az SNB csütörtökön tudatta, hogy kész lépéseket tenni a svájci frank esetleges euróval szembeni megerősödése ellen. A bank elsősorban euróvásárlásokkal előzné meg a frank tervezettnél nagyobb arányú erősödését, de nem hagyományos eszközökkel is interveniál majd a piacon. Ennek alátámasztására kamatdöntést is hozott: irányadó rátáját változatlanul hagyta, a megcélzott bankközi kamatsáv eszerint továbbra is 0 és 0,75 százalék között helyezkedik el, de intézkedéseivel a sáv alsó széléhez igyekszik húzni a rátát az SNB.

A hazai irányadó kamatpálya elnyúlása monetáris csapda helyzetet is előidézhet Magyarországon: ma már nem látszik, mikor lazítana a kamatfeláron a jegybank, ezzel pedig jócskán behúzza a fékeket a recessziós kilábalás sebességén.

Közben a forint is gyengül, az elmúlt hétben értékének 3 százalékát veszítette el. A Bloombergen követett 25 feltörekvő pénznem közül a forint teljesített a legrosszabbul. Ma délután 284,61 forintra gyengült az euróval szemben, de később az SNB bejelentésére 282,22 forintra korrigált. A dollár ára 204,38 forint volt ma délután, innen erősödött a forint 202,1-re, míg a leglátványosabb délutáni korrekcióba a frank ellenében lépett a jegyzés 189,5 forintról 186,72 forintra került az árfolyam.

Elemzők szerint ugyanakkor megmaradhat az árfolyamkockázat, amely továbbra is fékezi a devizahitelezés felfutását. „A befektetők mindaddig csökkenteni fogják a pozíciójukat a kockázatosabb eszközökben, amíg a gazdasági válság nem csillapodik – mondja Nigel Rendell, a Royal Bank of Canada londoni elemzője. Hozzátéve: „ettől szenved a forint is, amely a következő időszakban visszakerül a 300-as szintre.”

Az utóbbi hetekben történt árfolyam visszarendeződés miatt apad a kamatcsökkentési várakozás. A piacon már hónapokkal ezelőtt várták a kamatvágás kezdetét, ám a túlfűtött kedélyeket hamar lehűtötte az óvatos jegybank. Azóta csak szűkült a tere a monetáris lazításának, ugyanis a kiújuló inflációsveszély várakozó álláspontban tarthatja a döntéshozókat. A Reuters inflációs előrejelzése felfelé mozdult: az elemzők szerint az idei átlagos 5,1 százalék, a decemberi, éves összehasonlításban 8,2 százalék lehet. A jövő évre 4,5 százalékos átlagos fogyasztói áremelkedést mutat az elemzői konszenzus, 2010 decemberére ugyanakkor már 2,85 százalékra esik le a 12 havi infláció – áll a Reuters prognózisában.

A piaci várakozásokhoz képest kitolódhat a kamatcsökkentés időpontja, ugyanis feléledni látszik az inflációs félelem Magyarországon – véli Eppich Győző, az OTP Bank Elemzési Központjának szakértője. A jegybanki óvatosság mindaddig indokolt, amíg az infláció megugrásának kockázata fennmarad, jelenleg pedig sok a bizonytalansági faktor a nyersanyagárak, és a rossz termés miatt várható élelmiszerár-emelkedés miatt. A múlt hónapban sem tudott a kamathoz nyúlni a monetáris tanács, azóta ráadásul váratlanul megugrott a pénzromlás üteme (áprilisban éves alapon 3,8 százalékra szökött). Emiatt várhatóan tartani fogja hétfőn a kamatot az MNB, a csökkentés egyelőre bizonytalan időre kitolódhat. Az árfolyam ugyanakkor most kevésbé zavaró, mert az jelenleg a jegybank Inflációs Jelentésében feltételezettnél kedvezőbben alakul – véli az elemző.

A Reuters konszenzusa szerint a hosszú távú kamat prognózis változatlan maradt: 2009 decemberét 8,5 százalékos kamattal zárja a nemzeti bank. Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott felmérés szerint a kamat előrejelzés nem változott a múlt havi felméréshez képest: 2009 végére 8,5 százalékos, 2010 végére 6,9 százalékos alapkamatot mutat a konszenzus.

forint csapda devizahitel Frank MNB euró SNB kamat
Kapcsolódó cikkek