Pénz- és tőkepiac

Közalkamazottak, fiatalok! A lakáshitelekre készfizető kezességet vállal az állam

A közszférában dolgozók, valamint a fiatalok lakáshiteleinek egy részére az állam készfizető kezességet vállal, június 15-től az ilyen hitelek felvevői fizetési könnyítést kaphatnak, például hosszabb lehet a futamidő és kevesebb a törlesztő részlet - az erről szóló kormányrendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

A közszférában dolgozók - köztisztviselők, közalkalmazottak, fegyveres testületek tagjai, bírák, ügyészek - a lakás hitelbiztosítéki értékét meghaladó hitelrészre készfizető kezességet kapnak az államtól. (A hitelbiztosítéki érték a lakásnak az az ára, amelyen kényszerértékesítés esetén is eladható.)

A 35 év alatti házaspárok, élettársak, és gyermeküket egyedül nevelők pedig a hitelbiztosítéki érték 60 százalékát meghaladó hitelrészre kapnak állami készfizető kezességet. A kezességgel biztosított hitelek felvevői június 15-től 8 féle fizetési könnyítést kaphatnak. A sorban első a fedezetcsere, amikor másik ingatlanra száll át a jelzálog. A futamidő is meghosszabbítható az eredeti szerződésben foglalthoz képest, és szüneteltetni is lehet a törlesztést, de ettől a futamidő változatlan marad.

A törlesztő részlet halasztása is változatlanul hagyja a futamidőt. A törlesztő részlet csökkentése meghatározott időre szól, és ugyancsak nem jár a futamidő meghosszabbításával. Amennyiben a hitelszerződésben szerepelt türelmi idő - például a tőketörlesztés megkezdésére - akkor az legfeljebb 2 évvel meghosszabbítható. A lejárt tartozásra részletfizetés adható, a havi törlesztő részlet pedig - meghatározott időre - fixálható. A bank a fizetési könnyítéskor az eredeti szerződés szerinti kamatot, díjat, költséget nem emelheti. Az állami készfizető kezesség a futamidő hosszabbítása után sem haladhatja meg a szerződés megkötésétől mért 20 évet.

közalkalmazottak futamidő lakáshitel fiatalok készfizető kezesség
Kapcsolódó cikkek