Pénz- és tőkepiac

Pár száz forinton spórolnak az utazók

A gazdasági válság miatt idén nyáron valószínűleg kevesebben utaznak külföldre, akik pedig elhagyják az ország területét, a legtöbb esetben közelebbi úticélt és rövidebb időtartamú nyaralást választanak. Utasbiztosításra korábban is sajnálták a pénzt a magyarok, pedig egy-egy külföldi baleset több százezer forintjába is kerülhet annak, aki nem köt biztosítást.

Nyugat-Európában a külföldre utazók több mint 70 százaléka köt utasbiztosítást, Magyarországon ez az arány évek óta 35 százalék körül mozog - áll a Groupama Garancia legfrissebb közleményében Az utazásukat egyénileg szervező ügyfelekben még mindig nem tudatosul eléggé, vagy csak elfelejtik, hogy egy utasbiztosítás megkötésével, napi néhány száz forintos díj ellenében a biztosító több millió forintos kockázatot vállal át.

Természetes, hogy alapvetően mindenki azt feltételezi, hogy külföldi útja kellemes és zavartalan lesz, de sajnos időnként mégis rászorulhatnak a segítségre. Kevesen tudják, hogy az Európai Egészségkártya az EU fogadó államának polgáraival egyenlő jogokat biztosít számunkra, azaz csak a helyi TB-vel szerződött szolgáltatók fogadják el. Az orvosi vizsgálatok és gyógyszerek árából önrész terheli a beteget, ami gyakran magasabb, mint a teljes körű utasbiztosítás napi díja! Vannak akik a – gyakran csak csekély összegű fedezetet nyújtó – bankkártyákhoz kapcsolódó biztosításra számítanak, és csak külföldön döbbennek rá az orvosi ellátás költségeinek nagyságára.

Ráadásul külföldön nemcsak anyagi jellegű gondjaik támadhatnak: idegen (nyelvi) környezetben nehézséget okozhat például orvosok, kórházak, szerelők, autómentők megtalálása, a betegszállítás vagy az idő előtti hazautazás megszervezése. Az ügyfelek tájékoztatása ezért továbbra is jelentős feladat – hangsúlyozza Karsai Márta, a Groupama Garancia Biztosító Nemzetközi Biztosítási Főosztályának vezetője.

groupama garancia kárkifizetés utasbiztosítás kártérítés
Kapcsolódó cikkek