Pénz- és tőkepiac

Rőzsével fűtött lakás – Mivel szórakoztatják az APEH-et?

Rőzsével fűtött lakás, 300 milliós menyasszonytánc - két példa arra, milyen magyarázatokkal szórakoztatják a vagyonosodási vizsgálatok során a revizorokat. Az esetek többségében nem bizonyulnak meggyőzőnek az ellenőrzöttek.

Átment a vagyonosodási vizsgán, így nem kellett visszamenőlegesen adót fizetnie annak a férfinak, aki a vagyonleltár során kimutatott 10 millió forint forráshiányt azzal magyarázta, hogy épp ennyit fizetett neki lányáért a veje. A lánykérő történetesen mohamedán vallású volt. Az APEH felvette a kapcsolatot az illetékes külföldi adóhatósággal, ahol hitelt érdemlően visszaigazolták a fedezetet. A kikért leányzó szüleinek az abban az országban széleskörűen elfogadott szokásjog alapján fizettek – írja a Népszabadság.

Ez csak egy az érdekesebb vagyonosodási vizsgálatok közül, amelyeket évek óta végez az APEH. Ez esetben az ellenőrzött adózónak nem lesznek álmatlan éjszakái, másoknak viszont van miért aggódniuk. Nem minden házasság ad például elegendő érvet a vagyongyarapodásra. Igen jól sikerülhetett az a lagzi, ahol 300 millió forintot sikerült összetáncolnia a menyasszonynak - egy másik ügyben az adózó legalábbis ezt említette az általa nyújtott 80 millió forintos üzleti kölcsön forrásaként. Az szúrt szemet a revizoroknak, hogy eközben a családi pótlékon kívül más bevétele nem volt az ellenőrzött férfinak. Lehet, hogy kapós volt a menyasszony az esküvő estéjén, de annyira nem, hogy az APEH munkatársai ekkora összeget elfogadjanak a kiadások fedezeteként.

Volt, aki a nagy lábon élést a fűtési költség megtakarításával magyarázta: lakásában a meleget a hétvégi háza környéki erdőkben gyűjtött rőzsével biztosítja, ezért nem költ egy fillért sem fűtésre. Az adóhatóság munkatársai aztán a helyszíni szemlén megállapították, hogy a lakás fűtési rendszerét nem lehet fával üzemeltetni. A helyi gázszolgáltató pedig arról tájékoztatta az APEH-et, hogy a vizsgált személy nem sorolható a szerény gázfogyasztásúak közé.

revizor vagyonosodási vizsgálat adóhatóság ellenőrzés APEH
Kapcsolódó cikkek