Pénz- és tőkepiac

Újra a bankokért aggódnak

A héten bejelentett, az amerikai pénzügyi rendszert átfogó szabályozási törekvések miatt egyes elemzők már arra hívják fel a figyelmet, hogy az intézkedések csökkenteni fogják a bankok versenyképességét, nem is beszélve azok profitjáról, mondván, így jóval kisebb lesz a tőkeáttétel mértéke.

A jelentős kockázatvállalási hajlam miatt száguldottak oly’ nagy mértékben a bikapiac idején a banki profitok, de pont a túlzott tőkeáttétellel finanszírozott pozíciók gyors likvidálása taszította szakadékba az elmúlt másfél évben a részvénypiacokat. Más kérdés, hogy nagyon is kívánatos az, hogy szorosabbra fogják a gyeplőt az amerikai bankok körül, elkerülve egy olyan katarzist, mint amilyet 2007 vége óta láthattunk – írja a Cashline.

Leányálom lett volna azt gondolni, hogy a pénzintézetek visszatérhetnek korábbi növekedési pályáikra, hisz alapjában véve megváltozott a világ, és nonszensznek tűnik, hogy a bankszektor kevés hozzáadott értékkel 20-30 százalék közötti tőkearányos eredményt tudjon elérni különféle, egyre kockázatosabb pénzügyi műveletekkel, teljesen elszakadva a normál banki tevékenységtől (tudniillik betétek gyűjtése, majd azok hitelekké konvertálása).

Persze már olyan vélemények is napvilágot láttak a szigorítások (amiről pontos részleteket még nem lehet tudni) kapcsán, hogy nem szabad túlszabályozni a rendszert, mert az alapjában véve ellehetetlenítené a normál piaci mőködést is.

Soros György befektetési guru szerint, ahogy az elmúlt évtizedben a kormányzatok túlságosan szabad kezet adtak a piaci folyamatoknak, most nem szabad átesni a ló túloldalára sem.

Ugyanakkor mindenképp szükség van számos derivatív terméket szigorú szabályozás alá venni, sőt egyes instrumentumok kereskedését (például CDS – törlesztési kockázatra kötött hitelpiaci származékos csereügylet) egyenesen be kellene szűntetni. Mindenesetre az biztos, hogy a háttérben óriási lobbi tevékenység zajlik, a pénzintézetek minél kisebb károkat akarnak majd elszenvedni a változtatások kapcsán, és ahogy eddig is láthattuk, igen jól tudják érvényesíteni akaratukat.

cashline csereügylet Bank derivatív Soros kockázatvállalás hitel betét CDS
Kapcsolódó cikkek