Pénz- és tőkepiac

Zuhan a forint, 289-en is túl jár!

A forint több mint egy százalékot gyengült pénteken az euróval szemben. A hazai deviza árfolyama 289,84-es szintre emelkedett a közös pénz ellenébe a bankközi devizapiacon.

A dollár ára 204,57 forintra nőtt, míg a svájci frankért 190,82 forintot kértek. A régiós devizák gyengülését a lengyel zloty vezeti, 1,3 százalékot gyengült a közös pénzzel szemben: 4,563-ig. A cseh korona 0,4 százalékot gyengült az euróval szemben: 27,065-re. A korona az elmúlt egy hétben így 0,3 százalékos veszteséget könyvelhetett el, míg a zloty 1,2 százaléknyit. A legjelentősebbet a forint veszítette az elmúlt 5 napban, értékének 2 százalékát.

A régiós lejtmenetért a lett fizetőeszköz leértékelése körüli találgatások a felelősek. „ A piaci prognózis szerint a lat értékének a felét fogja elveszíteni az euróval szemben még az idén” – mondja Joanna Bachert, a PKO Bank varsói szakértője. A piacon az egyé éves forward kontraktusokban árazzák a lat értékének megfelezését, egyenlőre a rigai kormány állítja, nem tervezi a lat leértékelését.

A Nomura International elemzése szerint, a lett deviza leértékelése átgyűrűző hatással bírhat a térség fizetőeszközeire, különösen a gyengülésre hajlamos, nagyobb volatilitású pénzekre. A befektetői hangulat romlása rosszul érinti a zloty-t, ezért a mai meredek gyengülés – mondja Bachert. A feltörekvő devizapiacon a zloty árfolyama esett a legnagyobbat. A román lej 0,2 százalékot gyengült 4,2168-ra az euróval szemben, míg a török líra 0,5 százalékot esett 1,5433-ra a dollár ellenében (heti vesztesége is fél százalékos).

forint lat zloty dollár japán jen svájci frank euró árfolyam
Kapcsolódó cikkek