Pénz- és tőkepiac

A harmadik óriás elvesztette a csatát: a Morgan Stanley veszteséges

Míg a Goldman Sachs és a JP Morgan profitról számolt be, addig a Morgan Stanley 1,2 milliárd dolláros veszteséggel zárta a második negyedévet.

Az elsőbbségi részvények után járó osztalékok kifizetését követően a Morgan Stanely nettó vesztesége 1,26 milliárd dollárra rúgott. A cégre két teher is nehezedik: egyrészt a korábban kapott állami támogatás visszafizetése, másrészt az adósságállományának növekvő értéke – jelenti az AP. Az előző év hasonló időszakát a pénzintézet 1,06 milliárd dolláros pluszban zárta.

A Morgan Stanley-nek tehát nem sikerült az, ami két riválisának, a Goldman Sachsnek és a JP Morgannek igen (mindkét bankóriás csaknem 3 milliárd dolláros haszonnal fejezte be a második negyedévet).

A pénzintézet nyereségét jelentősen csökkentette egy a kintlévőségek könyvelésére vonatkozó szabály. Eszerint a cégnek előre el kell számolnia azt a plusz pénzmennyiséget, ami a tartozás későbbi visszafizetése esetén jelentkezne teherként. Ezért bár az adósság értékének növekedése a hitelezők növekvő bizalmát jelzi, a cég ugyanakkor rosszul is jár emiatt a könyveléskor.

A Morgan Stanely 10 milliárd dollár állami támogatásban részesült, amelyből eddig 850 millió dollárt fizetett vissza.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek