Pénz- és tőkepiac

Csúcsokat döntött a forint ma

Pénteken a hétvégi, lassuló értéktőzsdei üzletmenetet ellenére a közép-kelet-európai valuták még megtoldották a csütörtöki nyereségüket, a dollár gyengülése továbbra is kockázatvállalási kedvet jelzett a befektetők részéről. A cseh korona idei csúcsára, a zloty és a forint hathavi csúcsra drágult.

A forintot továbbra is támogatja az állampapírok óriási kereslete, főleg a Magyar Nemzeti Bank hétfői kamatdöntése előtt felfutott hozamelőnyjátékban.

Az esetleges kamatdöntés után is marad a forintnál a jelentős hozamelőny, és támogatást adhat az is, hogy kedden van a múlt héten kiadott, egymilliárd eurós eurokötvény befizetési határideje. Mindazonáltal elemzők némi visszaesést is valószínűnek tartanak a belátható jövőre, a forintnál 267-271/eurós sávot jósolva.

A zlotyt segítették a héten lengyel központi bank illetékeseinek újabb, kamatcsökkentést hosszú távra kizáró nyilatkozatai, és a kormány szerdán meghirdetett, 2010 végéig szóló, több mint 36 milliárd zlotys privatizációs terve is használt az árfolyamnak.

A cseh korona a héten idei csúcsára ért az euróval szemben, ott is némi profitkivétel valószínű a közeljövőben.

forint zloty cseh korona dollár euró árfolyam
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek