BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Épülnek még bankfiókok

Bár jelen körülmények között indokolt lett volna, nem álltak le a bankok magyarországi fiókhálózataik bővítésével. A legtöbb hitelintézet már az idén is túl van néhány fiók megnyitásán, de épülnek újak a második fél évben is. Igaz, az elmúlt esztendőkre jellemző fiókónyitási láz kissé csillapodott, a korábbi terveiket nagyságrendileg racionalizálták a hitelintézetek, és vannak bezárások, illetve átszervezések is.

A banki fiókhálózat az alternatív csatornák terjedése ellenére (pl. internetbank, ügynökök) jelenleg is az értékesítés és az ügyfélkiszolgálás legfontosabb helyszíne, a tranzakciók döntő többségét még mindig itt intézik az ügyfelek. Az üzemeltetésük ugyanakkor az egyik legnagyobb költség a bank büdzséjében, új beruházás esetén ráadásul most a megtérülés is hoszszabb ideig tarthat, mint korábban. Egy fiók megnyitása százmillió forintba is kerülhet – az összeg függ az ingatlan sajátosságaitól (például a földrajzi elhelyezkedéstől), és attól is, hogy saját tulajdon-e vagy bérlemény – magyarázták lapunk kérdésére több hitelintézetnél is. Arra a kérdésre viszont szinte egyik hitelintézet sem adott egyértelmű választ, hogy jelenleg hány év múlva várják a megtérülést. Egyedül a K&H-nál mondták el, általában négy-öt évvel számolnak. A bank egyébként az elmúlt évek egyik legnagyobb fióknyitójának számított, még 2006 végén jelentették be hároméves tervüket, amely szerint az akkori 168 fiókjukat 2009 végére 320-ra növelik. 2009 eddig eltelt időszakában nyolc új egységet nyitottak, és továbbiak indítását is tervezik. Ennek ellenére szinte biztos, hogy a terv nem valósul meg, hiszen jelenleg 243 fiókot üzemeltetnek. Azt meg is erősítették, hogy a piaci környezet változásait folyamatosan követve hozzák meg döntéseiket.

Költséghatékonyságra törekszik az UniCredit Bank is, ahol elmondták: idei 17 új bankfiókjuk a költség/bevétel arány jelentős javulása mellett jöhetett létre. A hitelintézet az idén egyébként abszolút rekorder az új egységek számát tekintve, s ezeken kívül még kettőnek az átadása várható az év végéig. Mint mondják: fiókhálózatuk optimális méretét korábban 120–140 közöttire becsülték, jelenleg 131-nél tartanak. Mindössze egyet szüntettek meg az idén a fejlesztésekkel párhuzamosan. Még két-három új fiók megnyitásával számol az MKB is, hármat pedig már elindítottak, így a hálózatuk 84 tagúvá bővült. A CIB az idén még nem nyitott új egységet, de a közelmúltban kezdte meg fiókfüggetlen ATM-hálózatának kiépítését – tudtuk meg. Két vidéki egységét viszont üzleti megfontolásból bezárta, illetve bezárja az idén, de mindkettőt újranyitja ugyanazon város más pontjain. „Értékesítési egységet akkor zárunk be, ha azt új vagy felújított bankfiók váltja ki” – közölték a legnagyobb hálózattal rendelkező OTP Banknál is. A hitelintézet jelenleg 403 egységet működtet az országban, az idén eddig két új fiókot nyitott meg, és további kettő átadása várható. BM–VV

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.