Pénz- és tőkepiac

Kevesebb a tőkekivonás, de a befektetők többsége kivár

Kevesebb tőkekivonás, erősödő befektetői bizalom, stabilizálódó hozamok, de semmi meglepetés – így lehet összegezni a befektetési alapok piacát júniusban az ágazati szövetség frissen publikált statisztikája szerint.

Az alapok összesített vagyona érdemben nem változott, mert bár kevesebb tőkét vontak ki belőlük, hozamaik az elmúlt egy-két hónap teljesítményével szemben némileg mérséklődtek az első fél év utolsó hónapjában.

Az összesítés szerint a piaci teljesítmények több mint másfél milliárd forinttal növelték júniusban a Befektetési Alapkelezők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) tagjai által kezelt alapok vagyonát, ezzel szemben összesen 20 milliárd forintot vontak ki az alapokból a befektetők, ez viszont jóval kevesebb, mint az elmúlt hónapokban.

A hónap végén a szövetség tagjai összesen 408 alapot kezeltek, ezekben csaknem 2,5 ezer milliárd forint volt. Temmel András, a Bamosz főtitkára a havi statisztikát értékelve elmondta: a befektetők többsége kivár, szerinte egy hosszabb időszak kiegyensúlyozott teljesítményére lesz szükség ahhoz, hogy ismét látványos tőkebeáramlás következzen az alapok piacán.

Az összvagyon többsége, csaknem 60 százaléka a nyilvános nyílt végű értékpapíralapokból származik, ezekből júniusban összesen 9,6 milliárd forintot vontak ki a befektetők, teljesítményük viszont több mint 4,5 milliárd forinttal növelte vagyonukat. Más képet mutat a zártkörű értékpapíralapok piaca: ezekből alig több mint egymilliárd forint vándorolt el, hozamaik viszont (elsősorban a részvényalapoké) 3,4 milliárd forinttal csökkentették az összképet.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek